Linkovi

Neujednačen rast američke privrede


Špekulanti na berzi u Njujorku
Špekulanti na berzi u Njujorku

Najnoviji izveštaj o američkoj ekonomiji pokazuje da će se oporavak ubrzati u narednih tri do šest mjeseci.

Indeks vodećih ekonomskih pokazatelja privatne istraživačke organizacije „Konferens bord“ porastao je 0,8 odsto u maju, nakon neznatnog pada u aprilu. Ta organizacija, koja uzima u obzir ključne faktore poput nezaposlenosti, fabričkih narudžbi, cena akcija i poveranja potrošača, očekuje pozitivne efekte nižih cena goriva i veće dostupnosti delova i zaliha, s obzirom na to da se Japan oporavlja od katastrofalnog zemljotresa i cunamija.

U izveštaju se takođe upozorava da će ekonomski rast vjerovatno biti neujednačen. Potrošači su međutim još nepoverljivi u pogledu budućnosti američke ekonomije. Prema anketi Univerziteta savezne države Mičigen, poverenje potrošača palo je u junu, dok veliki broj Amerikanaca ne vjeruje da je recesija okončana. Takođe očekuju da će stopa nezaposlenosti i dalje biti visoka.

Međunarodni monetarni fond u međuvremenu je ponovo snizio procenu rasta američke ekonomije, sa 2,8 na 2,5 odsto ove godine. MMF je pozvao Sjedinjene Države da hitno povećaju limit za zaduživanje i smanje budžetski deficit.

XS
SM
MD
LG