Linkovi

Jača američka ekonomija


Broj nezaposlenih, koji se prvi put prijavljuju za nadoknade za nezaposlene, pao za 13 hiljada

Broj molbi za povlastice za nezaposlene u Sjedinjenim Državama se prošle nedelje smanjio, ali ukupne brojke sugerišu da poslodavci u zemlji tek treba da započnu da u punoj meri zapošljavaju radnike.

Američka administracija je danas saopštila da je broj nezaposlenih koji prvi put podnose molbu za finansijsku pomoć, opao za 13 hiljada na ukupno 403 hiljade u nedelji koja se završila 16. aprila, što nije velika promena u odnosu na kraj prošle godine. Ekonomisti kažu da je početni broj zahteva od oko 375 hiljada u skladu sa postojanim povećanjem broja radnih mesta. Prošlonedeljno smanjenje broja ljudi koji traže pomoć je manje nego što se predviđalo. Nadležni su očekivali da će se ukupan broj smanjiti na oko 390 hiljada.

Grupacija za istraživanje poslovanja „Konferens bord“, u svom današnjem izveštaju navodi da se indeks glavnih ekonomskih pokazatelja u Sjedinjenim Državama, u martu povećao deveti mesec uzastopce. Navodi se da se indeks povećao za 0,4 odsto, u poređenju sa 1 procentom u februaru. Rast tog indeksa ukazuje da bi američka ekonomija narednih meseci mogla dodatno da ojača.

Stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama je prošlog meseca pala na 8,8 odsto, a u protekla dva meseca u najvećoj ekonomiji na svetu, otvarano je po više od 200 hiljada radnih mesta. Ipak, 13 i po miliona Amerikanaca i dalje je nezaposleno, pri čemu više od osam miliona dobija državnu i federalnu pomoć. Analitičari smatraju da sveukupna slika tržišta rada u Sjedinjenim Državama nagoveštava da se situacija poboljšava, ali nedovoljnom brzinom.

Ekonomisti predviđaju da će stopa nezaposlenosti u poslednjem tromesečju ove godine i dalje ostati na nivou od 8,5 odsto. Stanje nacionalne ekonomije, budžestski deficiti i nagomilani dug od više od 14 hiljada milijardi dolara, ključni su problemi sa kojima će biti suočeni predsednik Barak Obama i Kongres u periodu pre predsedničkih i kongresnih izbora 2012.

XS
SM
MD
LG