Linkovi

Rast američke ekonomije


Njujorška berza
Njujorška berza

Najnoviji statistički podaci pokazuju da američka ekonomija nastavlja da raste i da su u martu poslodavci otvorili značajan broj radnih mesta i otpustili manje zaposlenih.

Kompanija za obradu platnih spiskova, Automatik dejta procesing, saopštila je danas da su ovog meseca privatne kompanije otvorile 201 hiljadu radnih mesta, neznatno manje od februarske cifre od 208 hiljada.

U drugom istraživanju, kompanija za posredstvo u zapošljavanju Čelindžer, Grej i Krismas, kaže da su poslodavci u martu otpustili 41500 zaposlenih, što je 39 odsto manje nego pre godinu dana. Od januara do marta u Americi je zatvorena gotovo 131 hiljada radnih mesta, što je najmanja cifra za prvo tromesečje od 1995. godine.

U međuvremenu, javili su se izgledi za nova radna mesta. Grupa direktora velikih američkih korporacija, zvana Poslovni okrugli sto, saopštila je da je kvartalna anketa pokazala da nešto više od polovine njih planira da u narednih šest meseci otvori nova radna mesta. Direktor jedne telekomunikacione kompanije koji je na čelu te grupe, Ivan Sajdenberg, rekao je da direktori kompanija "uočavaju zamah u američkoj ekonomiji".

XS
SM
MD
LG