Linkovi

Oporavak tržišta rada u SAD


Stopa nezaposlenosti u SAD i dalje je 8, 3 odsto
Stopa nezaposlenosti u SAD i dalje je 8, 3 odsto

Broj američkih radnika bez posla koji traže pomoć za nezaposlene, pao je prošle nedelje na najniži nivo u protekle četiri godine, što je novi znak da se tržište rada u najvećoj ekonomiji na svetu poboljšava.

Sekretarijat za rad je danas saopštio da je zahtev za finansijsku pomoć prvi put podnelo 359 hiljada nezaposlenih, što je pet hiljada manje nego prethodne nedelje. To je najniži ukupni broj od aprila 2008, neposredno pre nego što su milioni radnika počeli da gube posao u najvećoj ekonomskoj krizi u zemlji u proteklih sedam decenija.

U vreme najveće recesije – početkom 2009 – zahteve za pomoć za nezaposlene je svake nedelje prvi put podnosilo više od 600 hiljada radnika. Američke firme su u protekla tri meseca otvorile gotovo tri četvrtine miliona novih radnih mesta. Ipak, gotovo 13 miliona radnika je i dalje bez posla, a stopa nezaposlenosti se već dva meseca zadržava na 8,3 odsto.

Nezaposlenost je prema američkim standardima od oko 5 odsto, i dalje povećana. U drugom današnjem izveštaju, administracija je potvrdila ranije predviđanje da se američka ekonomija u poslednja tri meseca protekle godine povećala za 3 odsto. Sada međutim, u prvim mesecima ove godine, ekonomisti smatraju da se taj rast prepolovio.

XS
SM
MD
LG