Linkovi

Bolje stanje na tržištu rada SAD


Bolje stanje na tržištu rada SAD
Bolje stanje na tržištu rada SAD

Broj novih zahteva za nadoknadu za nezaposlene, prošle nedelje je pao na četvorogodišnji minumum, što je još jedan znak da se tržište rada u zemlji poboljšava.

U današnjem izveštaju se navodi da je protekle nedelje prvi zahtev podnelo 348 hiljada radnika, što je za pet hiljada manje nego prethodne nedelje. To je takođe najmanji ukupni broj od februara 2008.

Američke kompanije proteklih meseci otpuštaju manje zaposlenih. Istovremeno, od decembra do februara, svakog meseca je u proseku otvoreno gotovo četvrt miliona radnih mesta.

Ipak, iako se broj otpuštanja smanjuje, dugoročna nezaposlenost u Sjedinjenim Državama je i dalje problem. Gotovo 13 miliona radnika je još nezaposleno, od čega je više od 40 odsto više od šest meseci bez posla. Stopa nezaposlenosti je u januaru i februaru zastala na oko 8,3 i smanjivala se u drugoj polovini prošle godine. Stopa je sada ista kao u februaru 2009, prvom punom mesecu od dolaska Baraka Obame u Belu kuću.

Ipak, u odnosu na američke standarde u prošlosti, ta stopa se obično kreće oko 5 odsto. Način na koji predsednik Obama usmerava ekonomiju je postao glavna tema predsedničke izborne kampanje, u kojoj se demokrate na nacionalnim izborima u novembru, bore da mu obezbede još jedan četvorogodišnji mandat.

Obama ističe porast zaposlenosti i zapaža da američki proizvođači prvi put posle nekoliko godina zapošljavaju radnike. Međutim, vodeći republikanski pretendent koji se bori da smeni predsednika, bivši guverner Masačusetsa Mit Romni, tvrdi da zna kako može da podstakne američku ekonomiju brže, uz manju državnu regulativu i niži porez.

XS
SM
MD
LG