Linkovi

Bernanki: Ogromni deficiti neodrživi


Šef američke Centralne banke Ben Bernanki
Šef američke Centralne banke Ben Bernanki

Predsednik Američke centralne banke Ben Bernanki, izjavio je da su ogromni godišnji deficiti u saveznom budžetu „neodrživi“ i da mogu imati „ozbiljne ekonomske posledice“ za zemlju.

Bernanki je na današnjem pretresu pred kongresnim odborom rekao da zakonodavci to treba da shvate kao „glavni prioritet“ i obezbede da američki dug – koji sada premašuje 15 hiljada milijardi dolara i svakodnevno se povećava – barem bude stabilan u odnosu na nacionalni proizvod, ako ne i da se smanjuje.

Godišnji ekonomski proizvod zemlje je sada otprilike jednak nacionalnom dugu. Sjedinjene Države sada plaćaju veoma nisku kamatu na novac koji pozajmljuju da bi država mogla da funkcioniše, bez obzira što je agencija „Standard end Purs“ prošle godine snizila najviši kreditni rejting zemlje sa „trostrukog A“. Bernanki je upozorio da kamate „mogu brzo da se pomame“ ako investitori izgube poverenje u sposobnost vlade da vodi finansijsku politiku. A to bi, kako je objasnio, moglo znatno da poveća cenu državnih kredita.

Američka administracija je ove nedelje saopštila da očekuje da budžetski deficit na kraju fiskalne godine u septembru dostigne hiljadu i sto milijardi dolara, što je pad u odnosu na 2011, ali godišnji deficit već četiri godine za redom premašuuje hiljadu milijardi. Predsednik Barak Obama i Kongres su prošle godine započeli kresanje budžetskih troškova, ali većina ušteda tek treba da stupi na snagu.


XS
SM
MD
LG