Linkovi

Porasla nezaposlenost u SAD


Predsednik Obama nakon obraćanja novinarima u ružičnjaku Bele kuće, 8. jul 2011.
Predsednik Obama nakon obraćanja novinarima u ružičnjaku Bele kuće, 8. jul 2011.

Stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama povećala se u junu na 9,2 odsto, što je najveći nivo ove godine. Sekretarijat za rad u današnjem izveštaju navodi da je u junu otvoreno samo 18 hiljada radnih mesta, što je najmanji broj u proteklih 9 meseci i još jedan indikator da se američka ekonomija sa velikim teškoćama izvlači iz recesije.

Komentarišući ovaj izveštaj predsednik Obama je rekao da brojke samo potvrdjuju ono što većina Amerikanaca već zna – da predstoji još dug put do ekonomskog preokreta. Obraćajući se novinarima u ružičnjaku Bele kuće, Obama je rekao da teškoće sa kojima se američka ekonomija suočavala tokom protekla dva meseca - porast cena nafte i poremećaj u snabdevanju zbog prirodnih katastrofa u drugim zemljama, nisu nastale preko noći i da neće biti prevazidjene preko noći. Predsednik je takodje rekao da je predan saradnji sa republikancima u traganju za dvostranačkim rešenjem za smanjenje budžetskog deficita.

Republikanski zakonodavci su, medjutim ocenili da su današnji podaci o nezaposlenosti “potpuno neprihvatljivi” i ponovo okrivili preterane troškove federalne vlade za zastoj u otvaranju novih radnih mesta.

XS
SM
MD
LG