Linkovi

Obama: Nedovoljno novih radnih mesta


Predsednik Obama je danas rekao da planira da podnese „širi paket ekonomskih mera“. Obama je to izjavio posle objavljivanja najnovijeg izveštaja o nezaposlenosti, koji, mada bolji od očekivanog, ipak nije pozitivan.

Američka ekonomija, uključujući vladin sektor, prošlog meseca je izgubila 54 hiljade radnih mesta. Medjutim, privatni sektor je zapravo otvorio 67 hiljada radnih mesta, što je bolje od očekivanja na Volstritu.

„To su povoljne vesti koje su odraz svega što smo preduzeli da porazimo recesiju. Ali, to ni izdaleka nije dovoljno,“ izjavio je danas predsednik Obama.

Ekonomisti su očekivali veći gubitak – od oko 120 hiljada radnih mesta, tako da je ublažena bojazan da bi ekonomija mogla da udje u ponovnu recesiju.

Ipak, stopa nezaposlenosti je neznatno porasla – na 9,6 odsto.

„Mereno radnim mestima, ovo je vrlo slab oporavak,“ ukazuje analitičar Hju Džonson.

To navodi neke ekonomiste da od predsednika Obame zatraže da objavi još jedan stimulativni paket mada bi Kongres to teško prihvatio.

„On bi trebalo da ubrizga još gotovine u ekonomiju da bi je pokrenuo sa mrtve tačke,“ ističe ekonomski ekspert Pol Krugman.

Obama je pozvao republikance da prestanu da blokiraju njegov zakonski predlog o poreskim olakšicama za nova radna mesta, rekavši da je ekonomiji potreban još jedan podsticaj:

„Ekonomija se kreće u pozitivnom pravcu - radna mesta se otvaraju, ali ne brzinom kojom bismo želeli.“

Samo dva meseca uoči kongresnih izbora, najavljuje se da predsednik Obama razmatra mogućnost poreskih olakšica za poslovne kompanije u vrednosti od više milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG