Linkovi

Rast inflacije u SAD


Cena benzina u SAD u decembru skočila za 8,5 odsto

Maloprodajne cene u Sjedinjenim Državama zabeležile su najveći skok u poslednjih 18 meseci, prvenstveno zahvaljujući značajnom povećanju cene benzina.

Vlada je objavila da je inflacija u decembru bila veća za pola procenta, a da su za 80 odsto tog skoka odgovorne rastuće cene na benzinskim pumpama. Sekretarijat za rad tvrdi da su cene bezina tokom decembra skočile za 8,5 odsto, pa vozači u Sjedinjenim Državama sada plaćaju tri dolara i devet centi za galon, odnosno nešto manje od četiri litra (3,8).

Ako se izuzmu nestabilne cene energenata i hrane, maloprodajne cene osnovnih sirovina su u decembru - prema tvrdnjama vlade - zabeležile neznatan skok od 0,1 odsto. U celoj 2010. inflacija je - prema podacima vlade - iznosila 1,5 odsto, znatno manje nego u 2009, kada je ta stopa bila 2,7 procenata.

Međutim, američka ekonomija sporo se oporavlja od recesije i već dvadeset meseci zaredom skoro svaki deseti Amerikanac je nezaposlen. Istovremeno, vlada navodi da je potrošnja na malo, koja čini 70 odsto američke ekonomije, napredovala u 2010, skočivši za skoro sedam odsto, što je najveći porast od 1999.

XS
SM
MD
LG