Linkovi

Novi podsticaj za američku ekonomiju?


Bernanki: Visoka stopa nezaposlenosti i niska stopa inflacije razlog za nove stimulativne mere
Bernanki: Visoka stopa nezaposlenosti i niska stopa inflacije razlog za nove stimulativne mere

Predsednik američkih federalnih rezervi Ben Bernanki izjavio je danas u Bostonu da visoka stopa nezaposlenosti i niska stopa inflacije zahtevaju uvodjenje dodatnih mera za stimulisanje privrede.

Bernanki nije pružio dodatne detalje, ali mediji navode da federalne rezerve razmatraju plan o sniženju dugoročnih kamata putem dodatne emisije novca, koji bi bio upotrebljen za kupovinu vladinih obveznica. Efekat bi bio porast novca u opticaju što obično dovodi do sniženja kamatnih stopa. Federalne rezerve su već snizile kratkoročne kamatne strope gotovo na nulu.

Niska stopa inflacije izmedju ostalog ima za posledicu činjenicu da već drugu godinu zaredom neće biti povećanja penzija i drugih socijalnih primanja za 54 miliona Amerikanaca. Vladini eksperti su juče izvestili da je inflacija porasla u septembru samo za 0,1 odsto, van prehrambenog i energetskog sektora. Vladine agencije obično koriste podatke o inflaciji u septembru da bi donele odluku o eventualnom povećanju penzija i drugih socijalnih primanja u narednoj godini.

XS
SM
MD
LG