Linkovi

Usporen ekonomski oporavak u SAD


Novi podaci o potrošnji, fabričkim poružbinama i prodaji novoizgrađenih kuća, pokazuju da se oporavak američke privrede usporava, s obzirom na to da se potrošači sve više opredeljuju za štednju. Obamina administracija priznaje da je napredak spor, ali naglašava da ima plan za oporavak.

Samo dan nakon što je jedan od ključnih berzanskih indeksa - Dau Džons - skočio za 208 poena, vlada je nagovijestila da se ekonomski oporavak usporava. Potrošnja je gotovo stala, dok su zarade stagnirale u junu - saopštio je Sekretarijat za ekonomiju. Broj poružbina u fabrikama je pao drugi mjesec za redom, kao i broj potpisanih ugovora za kupovinu novoizgrađenih kuća.

Analitičari očekuju da će novi izvještaj o nezaposlenosti pokazati da je prošlog mjeseca ukinuto 70 hiljada radnih mjesta, a da se stopa nezaposlenosti povećala sa 9,5 na 9,6 odsto. Sekretar za finansije Timoti Gajtner upozorio je danas da bi nezaposlenost mogla da se poveća, prije nego što počne da se smanjuje.

“Kada uvide da možda ima poslova, nezaposleni se vraćaju na tržište rada. I to može da podstakne privremeni rast stope nezaposlenosti.”

Uoči kongresnih izbora, Bijela kuća pokušava da prenese optimizam.

“Nakon godinu i po, mogu sa sigurnošću da kažem da smo na pravom putu”, kazao je predsjednik Barak Obama.

Zvaničnici administracije međutim priznaju da je oporavak usporen.

Privreda se ne oporavlja onoliko brzo koliko bismo željeli”, naglašava Gajtner.

U Vašingtonu, u međuvremenu, predstoji oštra borba u vezi sa poreskim olakšicama bivše administracije, koje ističu 31. decembra. Demokrate žele da zadrže smanjene poreske stope za srednju klasu, ali i da ukinu olakšice za najbogatije Amerikance. Republikanci tvrde da taj potez predstavlja povećanje poreza i da bi bio katastrofalan za već krhku ekonomiju.

“Iskreno vjerujem da je ludost povećati poreze za ljude koji otvaraju radna mjesta, u trenutku kada je stopa nezaposlenosti 9,5 odsto”, kazao je bivši predsjedavajući Predstavničkog doma Njut Gingrič.


XS
SM
MD
LG