Linkovi

Pad akcija na svetskim berzama


Indeksi na američkoj i evropskim berzama danas su oštro pali nakon što su loše ekonomske vesti u Sjedinjenim Državama i Aziji podstakle strahovanja da usporava globalni ekonomski oporavak.

Na Volstritu, Dau Džons pao je za više od dva odsto, dok je vrednost ključnih indeksa na berzama u Londonu, Frankfurtu i Parizu bila niža za tri do četiri odsto.

Njujorška privatna ekonomska istraživačka organizacija Konferens bord danas je saopštila je da je poverenje američkih potrošača naglo palo ovog meseca, usled zabrinutosti zbog slabog oporavka privrede i visoke nezaposlenosti.

U današnjem saopštenju organizacija navodi da je njen indeks potrošačkog raspoloženja od maja do juna pao sa 62,7 na 52,9 poena. Pad od gotovo 10 poena mnogo je oštriji nego što se očekivalo. Ekonomisti koje je anketirala agencija Rojters predviđali su da će majski indeks iznositi 62,8 poena.

Predsednik Obama međutim smatra da je američka ekonomija u fazi "jačanja" koje predvodi industrijska prizvodnja, mada je priznao da među Amerikancima postoji "velika zabrinutost" zbog miliona ugašenih radnih mesta u protekle dve godine.

Posle redovnog sastanka sa predsednikom Federalnih rezervi Benom Bernankijem u Beloj kući, Obama je rekao da njegovoj administraciji preostaje mnogo posla da bi podstakla ekonomski rast i otvorila nova radna mesta.

On je rekao da na finansijskim tržištima vidi "nemir i nervozu" zbog dužničkih nevolja u Evropi i naglasio da će Sjedinjene Države morati da razrade taj problem.

Predsednik je takođe izrazio uverenje da u američkom Senatu postoji dovoljno interesa za usvajanje novih regulativa u finansijskom sektoru, jer će one - kako je objasnio - doneti određenu sigurnost na finansijsko tržište i više nego ikada zaštititi potrošače.

XS
SM
MD
LG