Linkovi

Procena štete posle zemljotresa


Vrh tornja Nacionalne katedrale u Vašingtonu je oštećen u zemljotresu 23. avgusta 2011.

Zvaničnici širom Istočne obale SAD ispituju štetu koju je naneo jučerašnji zemljotres – veoma retka pojava u ovom delu Amerike. Geolozi kažu da je zemljotres, jačine 5,8 stepeni Rihterove skale, bio najveći potres u istočnom delu SAD od 1944. Epicentar zemljotresa bio je u gradiću Mineral u Virdžiniji, ali se podrhtavanje tla osetilo sve do do Otave u Kanadi, što je dovelo do evakuacije federalnih ustanova i kompanija u većim gradovima.

U samom Vašingtonu danas su zatvorene neke škole i spomenici, kao i Nacionalna katedrala, sa čijeg su se centralnog tornja srušila tri kamena elementa. Posle zemljotresa evakuisane su federalne zgrade, uključujući i prostorije Glasa Amerike zbog čega juče nije emitovan redovni program.

Pukotine su sinoć otkrivene na vrhu vašingtonskog spomenika, koji je zatvoren na neodredjeno vreme. Porodica Kros bila je na vrhu obeliska – tačno u trenutku zemljotresa. Oni kažu da se spomenik ljuljao gotovo 30 centimetara.

Nastao je haos, ljudi su vikali, neki su vrištali”, priča turista iz Mičigena Džef Kros.

Gradić Kalpeper u Viržiniji – manje od 60 km od epicentra potresa – i dalje je u vanrednom stanju. Danas je trebalo da bude prvi dan škole – ali su đaci, umesto toga, ostali kod kuće.

Prodavnice ne rade, a zatvorene su i neke ulice iz straha da bi vibracije od automobila mogle da izazovu rušenje oštećenih zgrada.

Nuklearna elektrana Nort Ana je 15-tak kilometara udaljena od epicentra. Njena dva reaktora su automatski zatvorena, nakon što su oba izgubila spoljno napajanje, baš kao što se dogodilo sa japanskom nuklearkom Fukušima u martu, posle zemljotresa i cunamija. Elektrana još ne radi, a inspektori nastavljaju proveru bezbednosti.

Američka zapadna obala je navikla na zemljotrese ove jačine, ali naučnici kažu da na istočnoj obali – potresi mogu da putuju dalje, i šire.

Kalifornija je ispresecana na delove i ako jedna raselina krene, šteta je ograničena na nekoliko milja, ali severoistok se pomera kao jedinstveni komad kopna”, objašnjava fizičar Mičio Kaku.

Šef Federalne agencije za vanredne situacije (FEMA), Krejg Fjugejt, kaže da je zemljotres, iako neobičan za istočnu obalu – podsetnik da uvek treba biti spreman.

"Oni mogu da se dogode u bilo koje doba godine i nisu opasni samo za zapadnu obalu.”
XS
SM
MD
LG