Linkovi

Kongres glasa o planu za smanjenje duga


Spiker Predstavničkog doma američkog Kongresa, Džon Bejner
Spiker Predstavničkog doma američkog Kongresa, Džon Bejner

Predstavnički dom američkog Kongresa danas glasa o planu republikanskog predsednika Predstavničkog doma, Džona Bejnera, o povećanju granice zaduživanja i smanjenju državne potrošnje.

Bejnerov plan je izazvao kritike konzervativnog Pokreta čajanka, frakcije Republikanske stranke, kao i protivljenje demokrata. Konzervativci smatraju da se njime suviše malo smanjuju troškovi, dok se demokrate žale da se Bejnerovim planom problem ne bi rešio, nego bi se pitanje ponovo pokrenulo uoči narednih izbora.

Ako Bejnerov plan prođe u Predstavničkom domu, gde većinu imaju republikanci, lider senatske većine Heri Rid kaže da će zakon odmah biti stavljan na glasanje u Senatu. On takođe najavljuje da će senatska demokratska većina oboriti taj zakon. Rid se zalaže za drugi plan, koji naziva kompromisom, kojim je obuhvaćena većina ciljeva za koje se zalažu republikanci.

Rid navodi da bi se tim planom povećala granica zaduživanja, potrošnja smanjila za dve i po hiljade milijardi, a odustalo od ideje o podizanju poreza.

Portparol Bele kuće Džej Karni kaže da je američki predsednik Barak Obama optimista da je moguć kompromis pre isticanja roka, 2. avgusta. Prema njegovim rečima, uspešan kompromis bi značajno smanjio potrošnju, otvorio put za poresku reformu i kontrolu izdvajanja za socijalne programe, a njime bi se podigla granica zaduživanja.

XS
SM
MD
LG