Linkovi

Nastavljaju se pregovori o zaduženju SAD


Predsednik Obama dolazi na konferenciju za štampu

Posle neuspelih nastojanja američkog Kongresa i Bele kuće da postignu dvostranački sporazum o podizanju granice javnog zadužuvanja, lideri Senata i Predstavničkog doma počeli su da pripremaju dva odvojena plana o tome.

Vođa republikanske većine u Predstavničkom domu, Džon Bejner, pozvao je svoje republikanske kolege da podrže, kako je rekao, „novu meru“, kojom bi predlog za kratkoročno podizanje granice duga bilo propraćeno širim paketom smanjenja budžetskih rashoda. Bejner je ranije izjavio kako nije siguran da bi o tome bilo moguće postići dvostranački dogovor.

Lider demokratske većine u Senatu, Hari Rid, zalaže se za dugoročniji sporazum o ograničavanju zaduživanja države uz istovremeno smanjenje troškova od više hiljada milijardi dolara.

Predsednik Barak Obama ranije je rekao da želi ambiciozniji paket mera štednje kako bi pitanje duga moglo da se odloži za period posle opštih izbora 2012.

Drugi avgust je poslednji rok za podizanje granice zaduživanja, koje bi federalnoj vladi omogućilo da nastavi da pozajmljuje novac. Obamina administracija i kongresni lideri su se nadali da će uspeti da objave obrise novog plana pre današnje otvaranje azijskih finasijskih tržišta, ali se to nije dogodilo. Investitori širom sveta sa zebnjom prate diskusije o podizanju granice američkog duga. Krupniji investitori strahuju da bi vodeće firme za ocenjivanje kreditne sposobnosti zemalja mogle da smanje sadašnji visoki rejting Amerike.

Međunarodni monetarni fond poručio je da Sjedinjene Države moraju da preduzmu hitnu i efikasnu akciju. U najnovijem izveštaju MMF-a o stanju američke ekonomije, ukazuje se da je za ekonomiju Sjedinjenih Država i drugih zemalja kritično da Vašington hitno poveća zakonsku granicu zaduživanja i postepeno počne da smanjuje troškove.

XS
SM
MD
LG