Linkovi

Pregovori o državnom dugu se nastavljaju


Američki predsednik Barak Obama vodi svakodnevne pregovore o povećanju granice zaduženosti zemlje
Američki predsednik Barak Obama vodi svakodnevne pregovore o povećanju granice zaduženosti zemlje

Pregovarači iz Bele kuće i Kongresa i danas nastavljaju pregovore o povećanju granice zaduženost zemlje, da vlada ne bi kasnila sa otplatom svojih dugova. Pet dana pregovora u kojima su učestvovali predsednik Barak Obama i republikanski lideri Kongresa, koji su prekinuti u četvrtak, nisu doneli rešenje.

Eksperti kažu da Kongres mora da podigne gornju granicu duga od 14 hiljada i trista milijardi dolara do 2. avgusta ili će vlada ostati bez novca. Ekonomisti upozoravaju da bi zakašnjenje u otplati duga imalo ozbiljne posledice i za američku ekonomiju i za globalno finansijsko tržište. Direktor za budžet Bele kuće, Džejkob Lu, izjavio je danas u intervjuima za američke televizijske mreže da veruje da još ima vremena da se – kako je doslovno rekao – „nešto veliko uradi“ u pogledu dogovora.

Obe strane podržavaju velika smanjenja državnih troškova, ali se predsednik zalaže i za povećanje prihoda koje bi došlo od povećanja poreza za bogate Amerikance i korporacije, čemu se republikanci uporno protive. U svojoj jučerašnjoj redovnoj radio poruci, predsednik Obama je zatražio od članova Kongresa da prihvate – kako je rekao – „zajedničke žrtve“ koje su neophodne da bi se rešili problemi državnog duga i deficita. On je rekao da je spreman da prihvati kompromis, čak i ako on nije politički popularan.

XS
SM
MD
LG