Linkovi

Neizvesnost oko smanjenja duga SAD


Američki sekretar za finansije Timoti Gajtner govori o dugu Sjedinjenih Država u emisiji Suočite se sa nacijom (Face the Nationa) TV mreže Si-bi-es (CBS), 10. jul 2011.

Američki sekretar za finansije Timoti Gajtner, izajvio je da predsednik Obama želi "najviši mogući dogovor“ o smanjenju duga, ali republikanci imaju primedbe na paket vredan četiri hiljade milijardi dolara koji traži Bela kuća. Gajtner je to rekao danas, u emisiji TV mreže En-bi-si (NBC), nekoliko sati uoči zakazanog predsednikovog sastanka sa kongresnim liderima.

Američki predsednik već nekoliko dana pregovara sa vodećim zakonodavcima o podizanju granice nacionalnog duga do krajnjeg roka 2. avgusta. Gajtner je objasnio da bi neuspeh u dogovaranju o podizanju granice do koje vlada može da pozajmljuje novac naneo „katastrofalnu štetu“ nacionalnoj ekonomiji.

Predsednik Predstavničkog doma Džon Bejner, juče je izjavio da odustaje od pokušaja da postigne sveobuhvatni dogovor sa Belom kućom o smanjenju federalnog deficita za četiri hiljade milijardi dolara u narednih deset godina. Bejner je saopštio da je rekao predsedniku Obami da se sada zalaže za manje smanjenje u iznosu od dve hiljade milijardi dolara.

Republikanci nepokolebljivo tvrde da neće pristati na povećanje poreza. Umesto toga, Bejner kaže da bi pregovarači trebalo da se usredsrede na smanjenja deficita koja je odredila dvostranačka grupa koju je predvodio potpredsednik Džozef Bajden.

XS
SM
MD
LG