Linkovi

Vašington ublažava ograničenja za Kubu


Kubanska i američka zastava u Havani

Sjedinjene Države ublažile su ograničenja na putovanja i poslovanje na Kubi, što predstavlja još jedan značajan napredak u otopljavanju odnosa Vašingtona i Havane.

Visoki zvaničnici administracije ocenili su da ublažavanje ograničenja predstavlja “veliki korak” u odnosima SAD i Kube i da je cilj da se Kubancima pruži više šansi za zapošljavanje što bi, kako su naveli, bio efikasan način da se poboljša njihov položaj.

Promene u pravilima Sekretarijata za finansije i ekonomiju omogućiće Amerikancima da više putuju na Kubu, a Kubancima će obezbediti pristup telekomunikacijama, kao i promovisati rast poslovne saradnje sa Kubom.

“Predsednik čvrsto veruje da će češća putovanja, poboljšanje poslovnih veza i protoka informacija u Kubu i iz te zemlje omogućiti Sjedinjenim Država da bolje promovišu svoje interese i poboljšaju živote prosječnih Kubanaca”, naveo je visoki zvaničnik administracije u telefonskom razgovoru sa novinarima.

U okviru promjena, koje stupaju na snagu u ponedeljak 21. septembra, određeni američki entiteti moći će lakše da dobiju dozvole za poslovanje na Kubi, uključujući medije, obrazovne i vjerske organizacije i telekomunikacione kompanije. Određene vrste robe, među kojima telekomunikaciona oprema i softveri od sada će moći da se šalju na Kubu.

Bliskim rođacima u određenim putnim kategorijama biće dozvoljeno da putuju na Kubu, a to će biti omogućeno i teretnim, putničkim i pojedinim rekreacionim vozilima, pod opštom dozvolom. Turistička putovanja na Kubu će međutim i dalje biti zabranjena.

Zvaničnici administracije naveli su da ublažavanje ograničenja nije povezano sa predstojećom posetom pape Franje Kubi i Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG