Linkovi

Senat odbacio predlog Predstavničkog doma


Američki Senat odbacio je predlog Predstavničkog doma za budžet koji bi obuhvatio odlaganje primene Obaminog zakona o zdravstvenoj zaštiti, čime je prestanak rada vlade postao gotovo siguran.

Rezultatom od 54 prema 46 glasova Senat je iz predloga zakona o budžetu isključio odlaganje primene takozvanog Obamakera i poslao ga natrag Predstavničkom dmu. Ako to telo ne usvoji izmenjeni predlog do ponoći, američka vlada će početi da zatvara sve osim najneophodnijih službi.

Uoči glasanja u Senatu predsednik Obama je rekao da se nije pomirio sa zatvaranjem vlade, da će razgovarati sa vodećim članovima Kongresa i da bi svi trebalo da pregovaraju u duhu dobre volje:

"Kongres ima dve odgovornosti: Da usvoji budžet i plaća račune. Otvoren sam i želim pregovore o dugoročnom budžetu koji predviđa ulaganje u srednju klasu, podstiče ekonomski rast, pomaže ljudima koji naporno rade, obezbeđuje veću bezbednost i stabilnost i rješava pojedine dugoročne izazove u pogledu duga i deficita. Jedini način da se to postigne je da se sedne sa dobrim namerama, bez pretnje prestankom rada vlade koji ugrožava žene, veterane i djecu. Sigurno ne možemo da imamo sadržajne pregovore pod sjenkom potencijalne nemogućnosti vraćanja dugova, prvi put u istoriji. i ne dozvoljavamo da unutrašnje političke razlike u pogledu pitanja koja nisu povezana sa budžetom, ugroze ne samo našu, već i svjetsku ekonomiju. U tom pogledu, razgovaraću sa liderima danas, sutra i narednih dana.”

Demokrate kažu da zakon o zdravstvenom osiguranju, poznat kao Obamaker, omogućava siromašnijim građanima da kupuju zdravstveno osiguranje po nižim, subvencionisanim cenama, i da to sprečava da propadnu finansijski u slučaju teže bolesti.

Republikanci kažu da je taj program konfuzan i da nameće štetu privredi primoravajući mala preduzeća da plaćaju veće poreze kako bi njihovi zaposleni imali osiguranje.

Da bi neki zakonski predlog bio usvojen u Kongresu moraju da ga odobre i Senat i Predstavnički dom.

Ako se dva doma Kongresa ne dogovore do večeras u ponoć, sve osim najneophodnijih vladinih službi prestaće da rade. Nacionalni parkovi i muzeji biće zatvoreni, biće obustavljeno izdavanje pasoša, a prestaće da rade i službe za pomoć građanima u vezi sa plaćanjem poreza. Više od milion državnih službenika biće poslato na prinudni odmor koji im možda neće biti plaćen.
XS
SM
MD
LG