Linkovi

Zadatak Kongresa SAD: Nuklearni sporazum sa Iranom


Congress Returns
Congress Returns

Nuklearni sporazum sa Iranom stekao je dovoljnu podršku u Kongresu da se spreči da ga američki zakonodavci blokiraju.

Preko 40 demokratskih senatora izjasnilo se u prilog sporazuma što je dovoljno da onemogući usvajanje kongresne rezolucije o njegovomn odbacivanju.

Senatori danas počinju da rade posle jednomesečnog odmora sa jednim pitanjem koje je najviši prioritet:

“Ovde se radi o tome da li će Iran razviti nuklearno oružje.” kaže demokratski senator Ričard Durbin.

“Ja se protivim implementaciji tog sporazuma.”, ističe Bob Korker, Republikanski senator.

Čak i najoštriji republikanski kritičari priznaju da nemaju dovoljno glasova da blokiraju ovaj sporazum. Usvajanje rezolucije protiv sporazuma u Predstavničkom domu je sigurno, ali ne i u Senatu, gde takva rezolucija neće biti odobrena što znači da predsednički veto neće biti neophodan.

“Za sve što je od važnosti u Senatu je potrebno 60 glasova, te bi za usvajanje te rezolucije takodje bilo potrebno 60 glasova.”, navodi demokratski senator Heri Rid.

Demokrate će zahtevati proceduralno glasanje o rezoluciji za šta su potrebne tri petine, odnosno 60 od 100 glasova, da bi se prešlo na konačno glasanje. Ukoliko oni koji podržavaju nuklearni sporazum sa Iranom, postignut u julu izmedju šest svetski sila i Irana – budu jedinstveni, oni mogu sa više od 40 glasova da u potpunosti blokiraju tu rezoluciju. Sporazum sa Iranom bi u suštini tada stupio na snagu bez glasanja Kongresa o tome.

“Senat ne treba da se krije iza proceduralnih manevara. Apelujem na svakog senatora da se odupre pokušajima da se onemogući konačno glasanje i da se onemogući američkom narodu i Kongresu glas koji zaslužuju o ovom veoma važnom pitanju.”, zaključuje lider republikanske većine u Senatu Mič MekKonel.

Glasanje o odbacivanju ovog sporazuma od strane Kongresa, čak i da na tu odluku bude uspešno uložen veto, je nešto što bi Bela kuća radije izbegla.

“Očekujemo da članovi Kongresa koji podržavaju ovaj sporazum preduzmu neophodne korake kako bi sprečili Kongres da potkopa ovaj sporazum.”, navodi predstavnik Bele kuće Džoš Ernest.

Kakav god da bude ishod u Kongresu, Vašington će i dalje biti mesto za emotivne debate o nuklearnom sporazumu sa Iranom, jer će se o njemu izjašnjavati i vodeći pretendenti za predsedničku nominaciju obe stranke za izbore 2016.

XS
SM
MD
LG