Linkovi

Budžetska drama na Kapitol hilu


Demokrate i republikanci nastavljaju da optužuju jedni druge dok su Kongres i Bela kuća sve bliži završnoj seriji političkih obračuna, koji su već nekoliko puta umalo doveli do delimičnog prestanka rada federalne vlade.

Ovaj put mogućnost za privremeni prestanak rada vlade je velika jer se radi o sukobu dve političke ideologije, a ovlašćenja za trošenje iz budžeta samo što nisu istekla. Analitičari ističu da ovakvi učestali obračuni ne bi bili mogući u nekom drugom demokratskom sistemu na svetu. Na Kapitol hilu, drama je u toku.

Republikanci iz Predstavničkog doma slavili su prošlog petka pošto su usvojili mere o budžetskim troškovima, koje će onemogućiti sprovođenje Obaminog zakona o zdravstvenom sistemu. Nezadovoljne demokrate sada optužuju republikance da radije prete zatvaranjem vladinih agencija, nego što će da pristanu na kompromis.

“Ovo je haos. Dajte da dovedemo ovaj dom u red”, rekla je lider demokratske manjine u Predstavničkom domu, Nensi Pelosi.

Srž bitke dve vladajuće političke partije jeste uloga vlade. Pokret “Čajanka”, ogranak republikanske stranke koji se zalaže za drastično smanjenje vlade, nastao je pre četiri godine kao otpor Obaminoj reformi sistema zdravstvene zaštite u zemlji. Pošto je američki predsednik, uz pomoć reforme zdravstvenog osiguranja, uspeo da omogući pristup zdravstvenoj zaštiti milionima Amerikanaca, republikanci su na izborima ponovo dobili većinu u Predstavničkom domu sa oko 30 članova Pokreta "Čajanka", koji su spremni da preuzmu rizik za svoja ubeđenja.

“Republikanska stranka je pala u ruke ekstremnoj struji, koja nije postojala pre 10 godina”, kaže stručnjak za budžetska pitanja, Sten Kolander.

Pripadnici Pokreta “Čajanka” zastupaju volju njihovih birača tako što su doveli Kongres do ivice, kaže Stiv Bitl sa Univerziteta Džordž Vašington:

“Većina otporaša iz redova Pokreta ‘Čajanka’ su iz oblasti sa ubedljivom republikanskom većinom. Njih (republikance) ne brine spor sa demokratama već šta će da kaže desnica u njihovoj stranci.”

Na radnom ručku za konzervativce, republikanac Raul Labrador za pretnje prestankom rada vlade okrivio je lidera demokratske većine u Senatu, Herija Rida i predsednika Obamu.

“Ako Heri Rid i predsednik hoće da zaustave rad vlade samo zato što tražimo odlaganje programa 'Obamaker', onda se nadam da ćete tako i da prenesete vest, a ne da smo mi ti koji smo krivi”, poručio je republikanski kongresmen Labrador.

Kongresmen Mark Medouz je u izjavi za Glas Amerike rekao da Amerikanci ne bi trebalo da budu zabrinuti.

“U istoriji je bilo 17, ponavljam 17 prestanaka rada vlade. Svaki od njih je bio delimičan i najduži je trajao 3 nedelje. Niko nikada nije ostao bez plate.”

Upitani da li bi u nekoj drugoj demokratskoj zemlji moglo da bude ovakvih okršaja oko rutinskih zakona o finansiranju, analitičari kažu da je to teško zamisliti.

“U parlamentarnom sistemu, ovakva situacija bi verovatno dovela do raspisivanja novih izbora, možda i do izglasavanja nepoverenja vladi”, kaže Kolander.

Sledeći čin u ovoj drami odigraće se u Senatu, gde su sve oči uprte u lidera većine Herija Rida, koji treba da odluči šta će da uradi sa odredbom koja je izglasana u Predstavničkom domu. Rid je ranije rekao da predlog zakona kojim bi se ugrozilo finansiranje zakona o zdravstvenom sistemu, neće proći u Senatu.
XS
SM
MD
LG