Linkovi

Usvojeni sporazumi o slobodnoj trgovini


Predsednici Amerike i Južne Koreje, Barak Obama i Li Mjung-bak ispred Bele kuće, 13. oktobar 2011.

Demokrate i republikanci usvojili su tri dugo odlagana sporazuma koji bi, prema nekim ocenama, mogli da podstaknu otvaranje radnih mesta u SAD, ali i da povećaju američki izvoz za 13 milijardi dolara godišnje.

Senat je u sredu ubedljivom većinom odobrio sporazum o slobodnoj trgovini za Južnom Korejom, Panamom i Kolumbijom, pošto su sporazumi pre toga usvojeni u Predstavničkom domu.

Južna Koreja je dugogodišnji američki partner sa ekonomijom vrednom hiljadu milijardi dolara u regionu u kojem dominira Kina. Ovaj sporazum će ojačati položaj Sjedinjenih Država u azijsko-pacifičkom region.

Predsednik Barak Obama već dugo traži od Kongresa da usvoji sporazume, za koje tvrdi da će doprineti otvaranju desetina hiljada novih radnih mesta. Sporazumi su inicijalno bili potpisani tokom adminisrtracije Džoržda Buša, ali su naišli na protivljenje demokrata ubrzo po Obaminom dolasku u Belu kuću. Obamina administracija je obnovila pregovore o sporazumima, jer su demokrate izrazile bojazan zbog nasilja nad članovima sindikata u Kolumbiji, kao i zbog optužbi za pranje novca u Panami. Sporazum sa Južnom Korejom je zadržavan zbog strepnji od otvaranja južnokorejskog tržišta automobila za američka vozila.

XS
SM
MD
LG