Linkovi

Hilari Klinton doputovala u Peking


Američka državna sekretarka Hilari Klinton, danas je doputovala u Peking, uoči ekonomskih i političkih razgovora koji će obuhvatiti i problem potapanja južnokorejskog ratnog broda.

Tokom obilaska pogona aviokompanije "Boing“ u Šangaju, pre odlaska u Peking, državna sekretarka se založila za veće američko ušešće u kineskoj ekonomiji. Ona je naglasila važnost otvorenosti – kako se izrazila – "terena za igranje“ u Kini, na kojem kineske i međunarodne kompanije mogu da se nadmeću slobodno i otvoreno.

Hilari Klinton je prekjuče, u Tokiju, kritikovala Severnu Koreju zbog potapanja južnokorejskog broda i upozorila da "provokativne akcije imaju posledice“. Ona je juče, na Svetskoj izložbi u Šangaju, rekla da Sjedinjene Države i Kina ne moraju da budu saglasne u svim tačkama, ali da bi trebalo da "iskoriste prilike“ kao što je Svetska izložba za građenje većeg razumevanja.

Ekonomski razgovori u Pekingu, kojima će narednih dana prisustvovati gotovo dve stotine američkih zvaničnika iz gotovo svih vladinih agencija, očekuje se da će delimično biti usredsređeni na problem kineske monete. Vašington optužuje Peking da veštački održava slab juan - da bi kineska roba na svetskom tržištu bila jeftinija.

XS
SM
MD
LG