Linkovi

Nove tenzije u odnosima SAD - Kina


Američka raketna krstarica Koupens (arhivski snimak)
Američka raketna krstarica Koupens (arhivski snimak)

Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel nazvao je kineski potez prilikom nedavnog pomorskog incidenta “neodgovornim”, dodavši da takvi incidenti podstiču dalje napetosti u regionu.

Američka raketna krstarica koje je operisala u međunarodnim vodama u Južnom kineskom moru bila je prisiljena na manevar kako bi izbegla sudar sa jednim kineskim ratnim brodom.

Sekretar za odbranu Čak Hejgel je rekao da je do incidenta, 5. decembra, došlo kada se američka krstarica, Koupens, približila kineskom nosaču aviona, Liaoningu. Tada se jedan drugi kineski ratni brod preprečio ispred američke krstarice:

“Ta kineska akcija, presecanja puta 91 metar ispred krstarice Kaupens bila je neodgovorna. Bila je štetna i neodgovorna.”

Portparolka kineskog ministarstva inostranih poslova, Hua Čunjing, nastojala je da umanji je značaj incidenta:

“Kina oduvek poštuje normalnu pomorsku plovidbu i vazdušno kretanje,kao i slobodu navigacije u skladu sa međunarodnim pravom.”

Američki brodovi redovno prate kineske aktivnosti u međunarodnim vodama Južnog i Istočnog kineskog mora. Kina se tome protivi, kaže Rik Fišer iz Centra za međunarodnu strategiju i procene:

"Kinesko vazdujhoplovne i pomorske snage nastoje da ometaju SAD u prikupljanju obaveštajnih podataka u tim područjima. Verujem da će se to nastaviti. Ukoliko Kina odluči, situacija bi mogla da bude još teža.”

Ričard Kronin, iz Instituta Stimson, se slaže:

“Velike su šanse za eskalaciju što verovatno ne bi značilo rat između SAD i Kine, ali bi moglo da dovede do pucnjave sa krupnim diplomatskim posledicama.”

Proglašenjem zone vazdušne odbrane nad ostrvima u Istočno kineskom moru, Kina nastoji da proširi svoja teritorijalna prava u tom području - nastavlja Kronin:

Radi se o pokušaju da se SAD uklone da bi Kina mogla da nastavi sa svojim ambicijama.”

Ubrzano naoružavanje Kine dodatan je razlog za geostrateški rebalans Vašingtona, tvrdi Rik Fišer:

“Sa nastavljenim pritiskom Kine, SAD bi mogle da predju sa politike smanjivanja vojnih rashoda na preispitivanje strategije i nove vojne pripreme.”

Dok povećana vojne aktivnosti SAD i Kine prete izbijanjem neželjenih konflikata – azijski susedi - Japan, Tajvan, Vijetnam i Filipini ostaju u pripravnosti.
XS
SM
MD
LG