Linkovi

Iran tema razgovora SAD - Kina


Američki sekretar za finansije, Timoti Gajtner i potpredsednik kineske vlade, Vang Ćišan, u Pekingu, 10. januara 2012.

Američki sekretar za finansije Timoti Gajtner, doputovao je u Peking da bi ubedio kineske zvaničnike da podrže američke sankcije iranskoj naftnoj industriji. Gajtner traži kinesku saradnju u pogledu nedavno usvojenog američkog zakona koji predviđa uvođenje sankcija finansijskim institucijama koje posluju sa Iranskom centralnom bankom, preko koje se odvija najveći deo izvoza nafte.

Zakon je usvojen da bi se pojačao pritisak na Teheran da prekine svoj sporni nuklearni program. Kina – glavni kupac iranske nafte – protivi se američkim sankcijama, tvrdeći da one neće naterati Iran da prekine nuklearni program. Peking takođe traži da se njegovi trgovački odnosi sa Teheranom odvoje od nuklearnih pitanja, uz objašnjenje da uvoz iranske nafte nema nikakve veze sa iranskim nuklearnim težnjama.

Očekuje se da će Gajtnerovi predlozi naići na dalje protivljenje Pekinga, s obzirom da kineske vlasti tvrde da bi povećanje zategnutosti između Vašingtona i Teherana – uključujući i iranske pretnje da će da zatvori glavni pravac za izvoz nafte u Persijskom zalivu – moglo da dovede do rata. Kineski diplomata Čen Šjaodong, u danas objavljenom komentaru u Kini, upozorava da bi vojni sukob – kako se doslovno izrazio – „mogao da unesreći svetsku ekonomiju koja je u dubokoj krizi“.

XS
SM
MD
LG