Linkovi

Problem ljudskih prava u Kini


Jedan od protesta u Kini (arhivski snimak)

Niz spornih tema očekuje kineskog predsednika Hua Đintaoa i američkog predsednika Baraka Obamu tokom predstojećih razgovora u Vašingtonu. Jedna od tema koje duboko razdvajaju dva lidera su ljudska prava.

U mnogim zemljama, borac za zdravu ishranu Žao Lianhaj, bio bi samo jedan od brižnih građana. U Kini, Žao je optužen za podsticanje javnih nereda i osuđen na dvoipogodišnju zatvorsku kaznu. Njegov zločin – organizovanje grupe za pružanje podrške roditeljima pogođenim jednim od najvećih skandala povezanih sa bezbednošću hrane, trovanjem mleka za bebe od kojeg je šestoro dece preminulo, a gotovo trista hiljada se razbolelo.

Međutim, budući da se kinesko samopouzdanje i značaj u svetskoj politici povećavaju, borci za ljudska prava kažu da je sve teže skrenuti pažnju na teme povezane sa tim pravima u Kini. Sofi Ričardson je direktorka za Aziju u organizaciji „Hjuman rajts voč“ u Vašingtonu.

Pre desetak godina, nije bilo naročito teško pridobiti 25 članova Kongresa da potpišu pismo kojim se traži oslobođenje određene osobe. Sada je to mnogo teže, jer se članovi Kongresa brinu da li će kompanije iz njihovih regiona i dalje moći da investiraju u Kini, da li će moći da zarade, da li će Kineska vlada biti predusretljivija u pogledu sankcija Iranu ili Severnoj Koreji ako potpišu takvo pismo.“

Borci za ljudska prava kažu da se na Zapadu podrazumeva da je razvoj proporcionalan poboljšanju ličnih sloboda.

Kineski zvaničnici oštro su reagovali na dodeljivanje Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liu Šjaobou
Kineski zvaničnici oštro su reagovali na dodeljivanje Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liu Šjaobou

Pojedini vidovi života u Kini su svakako bolji nego što su bili pre 10, 20, 30 godina, ali i dalje postoje crvene linije koje ljudi ne mogu da pređu.“

Borac za borbu protiv side, Van Janhai, kaže da i među kineskim zvaničnicima postoji problem percepcije. Van je prošle godine sa porodicom pobegao iz Kine.

„Iako je Liu Šjaobo politički disident, on je umeren i opredelio se za mirnu peticiju i demokratsku tranziciju i takođe je prijateljski nastrojen prema Komunističkoj partiji, pa je ipak bio meta.“

Liu Šjaobo je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir, ali nije mogao da dođe u Norvešku na svečano uručenje tog priznanja. Liu služi zatvorsku kaznu od 11 godina, na koju je osuđen zbog toga što je preko interneta pokrenuo peticiju za političke promene u Kini. Kina ga smatra kriminalcem i optužuje Sjedinjene Države i druge zemlje da pokušavaju da se mešaju u kineske unutrašnje poslove.

Američki senator Džon Keri kaže da Vašington treba da naglasi Kini da takve akcije štete njenom međunarodnom ugledu.

„Ipak, bili mi impresionirani ili razočarani napretkom Kine, moram jasno da kažem jednostavnu činjenicu da nam je Kina potrebna i da smo mi potrebni Kini. Moramo ispravno da prihvatimo taj odnos.“

Američki zvaničnici kažu da će predsednik Obama na sastanku sa predsednikom Huom razgovarati o ljudskim pravima, ali aktivisti kažu da od kineskog predsednika ne očekuju neka iznenađujuća saopštenja.

XS
SM
MD
LG