Linkovi

Dogovor SAD i Kine dobar, ali nedovoljan


Kineski i američki predsednici, Barak Obama i Ši Đinping
Kineski i američki predsednici, Barak Obama i Ši Đinping

Čak iako SAD i Kina ispune zacrtane ciljeve u pogledu smanjenja emisije štetnih gasova, njihov dogovor neće biti dovoljan da se spriječe dramatične posljedice klimatskih promjena, smatraju analitičari

Lideri dva najveća zagađivača u svijetu saglasili su se da preduzmu korake kako bi smanjili emisiju gasova koji doprinose globalnom zagrijavanju. Kina je prvi put odredila vremenski rok za maksimalno zagađenje, dok su Sjedinjene Države najavile dodatna smanjenja emisije štetnih gasova. Stručnjaci ističu da je riječ o dobrim potezima, ukoliko ih dvije zemlje konačno preduzmu. Oni međutim upozoravaju da to možda neće biti dovoljno da se spriječe najgore posljedice klimatskih promjena.

Kina ispušta više ugljen dioksida u atmosferu nego bilo koja druga zemlja, čak i više od najveće svjetske ekonomije, Sjedinjenih Država. Zbog toga je dogovor američkog predsjednika Baraka Obame i njegovog kineskog kolege Ši Đinpinga značajan, kaže stručnjak za klimu na Univerzitetu Djuk Tim Profeta.

“Ne možete da riješite ovaj problem samo sa Sjedinjenim Državama i Kinom, ali bez njihovog preduzimanja akcije to je nemoguće”.

Ši se prvi put obavezao da će Kina 2030. zaustaviti rast količine ispuštenih štetnih gasova. Cilj je da do tada 20 odsto energetskih potreba zemlje bude dobijeno iz izvora koji ne ispuštaju ugljen dioksid, što bi značilo veće korištenje obnovljive energije. Predsjednik Obama najavio je smanjenje američke emisije za oko četvrtinu do 2025, u odnosu na nivoe iz 2005.

“Radi se o ambicioznom, ali i dostižnom cilju”.

Takođe je riječ o cilju kojem se protive budući lideri u Kongresu, među kojima je i senator Mič Mekonel, koji će vjerovatno biti lider većine u Senatu.

“Prema mom shvatanju sporazuma, Kina ne mora da radi ništa 16 godina, dok propisi u pogledu emisije ugljen dioksida stvaraju haos u mojoj i drugim saveznim državama širom zemlje”.

Čak i ako obje zemlje ispune zacrtane ciljeve, njihov dogovor neće biti dovoljan da se spriječe dramatične posljedice klimatskih promjena, ističe Tim Profeta.

"Te cifre nisu dovoljne da se zadovolje potrebe za smanjenjem emisije štetnih gasova tokom narednog vijeka. Međutim, sporazum je značajan zato što su ove dvije zemlje krenule u pravom smjeru i zato što će, nadam se, podstaći ubrzanu akciju u budućnosti”.

Eksperti se nadaju da će američko – kineski sporazum rezultirati postizanjem napretka u pogledu globalnog dogovora na predstojećem klimatskom samitu u Peruu u decembru.

XS
SM
MD
LG