Linkovi

Bajden u poseti Kini


Potpredsednik SAD Džozef Bajden na aerodromu u Pekingu
Potpredsednik SAD Džozef Bajden na aerodromu u Pekingu

Potpredsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden doputovao je u petodnevnu zvaničnu posetu Kini. Cilj Bajdenove posete je da pruži uveravanja svojim domaćinima u pogledu stanja američke ekonomije i da uspostavi kontakte sa pripadnicima sledeće generacije kineskih lidera.

Kina je izrazila zabrinutost povodom nedavne odluke Sjedinjenih Država da povećaju granicu zaduženosti, ističući da to nije dovoljno da bi se smanjio američki budžetski deficit. Kina je vlasnik američkih obveznica u vrednosti od preko hiljadu milijardi dolara što je čini najvećim stranim kreditorom Sjedinjenih Država.

Tokom svoje posete potpredsednik Bajden će nastojati da uveri svoje domaćine da su kineske investicije u Sjedinjenim Državama sigurne uprkos nedavnoj odluci kreditne agencije “Standard i Purs” da smanji kreditni rejting Vašingtona. Obamina administracija ističe da Kina ima i sopstvene ekonomske probleme i u više navrata je pozivala Peking da povisi kurs svoje nacionalne valute u odnosu na dolar. Pored toga, Bajden će sa svojim domaćinima razgovarati i o južnoj Aziji, Severnoj Koreji i Iranu. Kineski zvaničnici će verovatno izraziti zabrinutost u pogledu očekivane odluke Vašingtona da proda borbene avione tipa F-16 Tajvanu mada američka strana navodi da Bajden ne namerava da razgovara o toj temi.

Na čelu sutrašnje ceremonije zvaničnog dočeka potpredsednika Bajdena biće kineski potpredsednik Ši Djinping, za kojeg se očekuje da će sledeće godine doći na čelo vladajuće Kineske komunističke partije i da će 2013. naslediti Hu Djintaoa na položaju predsednika. Bajden će se sastati i sa predsednikom Huom i drugim kineskim zvaničnicima.

XS
SM
MD
LG