Linkovi

Gajtner ubeđuje Kinu da izmeni kursnu politiku


Američki sekretar za finansije Timoti Gajtner izjavio je da postepeno ostvaruje napredak u nastojanju da ubedi Kinu da izmeni politiku održavanja veštački niskog kursa svoje valute juana, koja se često krivi za nanošenje štete američkim biznisima.

Sekretar za finansije Timoti Gajtner je na Kapitol Hilu govorio o Kini upravo danas kad je ta azijska zemlja potvrdila da je za 50 odsto povećala izvoz u odnosu na prošlu godinu. Taj podatak će, sasvim sigurno, ponovo podstaći kritiku kineske kursne politike, za koju američki zakonodavci iz obe stranke kažu da dovodi američke kompanije u nepovoljan položaj i dovodi do ukidanja radnih mesta u Americi.

Gajtner je bio kritikovan zbog toga što nije privoleo Kinu da u kraćem roku poveća kurs svoje valute juana. Medjutim, sekretar za finansije je rekao da njegov tim čini sve što može.

Ovo je globalno, a ne jednostavno američko pitanje. Svi kineski trgovinski partneri imaju interesa da se ono reši. Stoga nastojimo da preduzmemo sve što možemo da ih navedemo da što pre i suštinski preduzmu mere u tom smislu – To je naša osnovna strategija.“

Medjutim, neki zakonodavci optužuju Gajtnera da deluje sporo i odlaže polugodišnji izveštaj koji će, kako se neki nadaju, pokazati da Sjedinjene Države preduzimaju oštriji stav prema Kini. Gajtner je medjutim, branio odlaganje izveštaja i svoju sveukupnu strategiju. On je istakao da je potrebno izvesno vreme da Kina ojača unutrašnju potražnju i manje se oslanja na izvoz.

„Zabrinuti smo kao i mnogi članovi ovog odbora da je veštačko održavanje niske vrednosti juana nefer i da nanosi štetu američkim proizvodjačima. Ipak, Kina je predana nastavku procesa reforme i nadamo se da će Peking iskoristiti priliku i ubrzo preduzeti prave korake.“

Gajtner je dodao da će izvršiti pritisak u tom smislu na predstojećem sastanku Grupe 20 – lidera vodećih svetskih ekonomija.

XS
SM
MD
LG