Linkovi

Manje tenzije u ekonomskim odnosima SAD i Kine


Američki i kineski funkcioneri su na razgovorima u Pekingu postigli saglasnost da ublaže tenzije u ekonomskim odnosima, ali nisu postigli značajniji napredak u rešavanju spora oko vrednosti kineske valute.

Kineski funkcioneri zaključili su dvodnevne razgovore sa američkom delegacijom pristankom da uzmu u obzir američke zabrinutosti povodom kineske politike nagradjivanja kompanija za razvoj tehnologije unutar Kine.

Vašington tvrdi da takva politika ograničava pristup stranim kompanijama na unosno kinesko tržište.

Američki sekretar za finansije Timoti Gajtner rekao je grupi kineskih studenata da Obamina administracija radi na smanjenju budžetskog deficita u odnosu na bruto nacionalni proizvod.

Kina je vlasnik najvećeg broja obveznica američke vlade i apelovala je na Vašington da izbegava fiskalnu politiku koja bi mogla da umanji vrednost kineske imovine.

Medjutim, Sjedinjene Države nisu dobile javno obećanje Kine da će dozvoliti jačanje vrednosti juana u odnosu na dolar. Američki zakonodavci i biznisi već duže vreme optužuju Peking da drži vrednost juana veštački nisko kako bi kineski proizvodi bili jeftiniji na globalnom tržištu.

XS
SM
MD
LG