Linkovi

Najviši američki zvaničnik za finansije putuje u Kinu

  • Vesti Amerike

Najviši američki zvaničnik za finansije putuje u Kinu

Američki sekretar za finansije, Timoti Gajtner, danas putuje na razgovore sa kineskim zvaničnicima u Pekingu. Gajtner će stići u Kinu posle dvodnevne posete Indiji. Portparol američkog sekretarijata za finansije, Endru Vilijams, saopštio je da će Gajtner razgovarati sa zamenikom kineskog premijera Vangom Ćišanom, koji vodi sektor privrede.

Poseta američkog sekretara za finansije je najnoviji znak poboljšanja odnosa dve zemlje, koje je usledilo posle niza sporova u proteklih nekoliko meseci.

Zamenik kineskog ministra inostranih poslova Cui Tiankai je rekao da su dve strane postigle, kako se izrazio, „novi konsensus,“ posle telefonskog razgovora, ranije ovog meseca, između predsednika Obame i njegovog kineskog kolege Hua Đintaoa.

Hu je prihvatio da prisustvuje globalnom samitu o nuklearnoj bezbednosti koji se održava u Vašingtonu iduće nedelje.

Međutim, nekoliko osetljivih pitanja ostaje nerešeno. Jedno od njih je odbijanje Kine da podrži zavođenje pooštrenih sankcija Ujedinjenih nacija Teheranu, zbog spornog iranskog nuklearnog programa. Drugo je američka tvrdnja da Peking veštački održava nisku vrednost kineskog juana, dajući time prednost kineskim proizvodima na svetskom tržištu.

Obamina administracija je za sada odlučila da odloži objavljivanje izveštaja u kojem se zvanično proglašava da Kina manipuliše svojom valutom. Izveštaj je trebalo da bude objavljen iduće nedelje.

Vašington i Peking su takođe u sporu zbog prodaje američkog oružja Tajvanu u vrednosti više milijardi dolara, nedavnog susreta američkog predsednika Obame i tibetanskog duhovnog vođe dalaj-lame, kao i zbog kineske cenzure na Internetu.

XS
SM
MD
LG