Linkovi

Vojni dijalog SAD-Kina


Sekretar za odbranu i kineski ministar odbrane tokom ceremonije dočeka u Pekingu

Kineski ministar odbrane Liang Guangli saglasio sa šefom Pentagona Robertom Gejtsom, koji boravi u poseti Kini, da bi dve zemlje trebalo da uspostave čvršće vojne odnose. Međutim, Guangli nije isključio mogućnost novih poremećaja u bilateralnim vojnim vezama.

„Obe strane su saglasne da bi trajna i pouzdana vojna razmena između dve zemlje smanjila mogućnost nesporazuma i pogrešnih procena. Obe strane se slažu da sastanci i razgovori između dvojice šefova odbrane o vojnim pitanjima i uspostavljanju mehanizama za pomorsku bezbezbednost mogli da budu važni kanali za održavanje dijaloga dve vojske,“ rekao je ministar kineske odbrane.

Gejts se trenutno nalazi u poseti Pekingu, u cilju obnavljanja kontakata između dve zemlje koji su prekinuti prošlog januara. Po Gejtsovim rečima, on i šef kineske odbrane Liang Guangli saglasni su da je potrebno održavati solidne američko-kineske vojne kontakte.

„Mi se čvrsto slažemo da je radi uklanjanja pogrešnih komunikacija, nesporazuma i loših procena važno da naše vojne veze budu solidne, konzistentne i pošteđene uticaja političkih vetrova,“ rekao je Gejts.

Gejts je još prošle godine dobio poziv da poseti Kinu. Međutim taj poziv je povučen, a vojni kontakti prekinuti, kada su SAD u januaru 2010,.prodale Tajvanu oružje u vrednosti 6 milijardi dolara.

Gejts i Liang su na današnjim razgovorima postigli sporazum o razmeni niza vojnih poseta, planiranih pre više od godinu dana. Pored ostalog, predviđena je poseta šefa kineske Narodne armije Sjedinjenim Državama, kao i razgovori o okvirima budućih američko-kineskih veza.

XS
SM
MD
LG