Linkovi

Optimizam iz Privredne komore SAD


Predsednik Privredne komore, Tomas Donahju tokom redovnog godišnjeg govora o stanju Amerike na poslovnom planu, 12. januar 2012.

Ekonomija počinje da pokazuje znake života, navodi se u najnovijem saopštenju američke Privredne komore, međutim prema oceni poslovne federacije, privredni rast najveće svetske ekonomije još uvek je manji nego što bi trebalo. Predstavnici Privredne komore, koja okuplja više od 3 miliona američkih kompanija, ističu da će verovatno vrlo malo biti urađeno u ovoj, izbornoj, godini, ali ipak pozivaju zakonodavce da donesu odredbe koji će pomoći pri otvaranju novih radnih mesta.

U redovnom godišnjem govoru o stanju Amerike na poslovnom planu, predsednik Privredne komore Tomas Donohju kaže da se ekonomija popravlja, dodajući da rast ipak nije dovoljan kako bi se značajno umanjila stopa nezaposlenosti.

“Na žalost, smatramo da će se privredni rast smanjiti u prvih nekoliko meseci 2012. Očekujemo da rast u prvoj polovini godine iznosi u proseku 2,5 odsto, a nadamo se da će, u zavisnosti od vladinih odluka, do kraja godine dostići 3 odsto", kaže Donohju.

S obzirom na tešku borbu za reizbor koja čeka neke zakonodavce ove godine, Brus Džostin, koji vodi odeljenje za odnose sa vladom Privredne komore, očekuje da će biti zauzet lobiranjem u Kongresu kako bi se što pre postigle odredbe za lakše poslovanje firmi.

“U neku ruku, lobiranje će prevagnuti nad donošenjem zakonskih odredbi. Nadamo se da ćemo uspeti to da promenimo", nada se Džostin.

Među prioritetima Privredne komore jeste izgradnja naftovoda Kistoun XL. Prema predloženom planu, naftovod dugačak 3 hiljade kilometara služio bi za prenos više od 700 hiljada barela sirove nafte iz Kanade, do rafinerija u Teksasu. Donohju kaže da će ovaj projekat vrednosti 7 milijardi dolara, poboljšati američku energetsku bezbednost kao i da će omogućiti otvaranje nekoliko hiljada novih radnih mesta.

“Projekat je prošao sve ekološke testove. Ne postoji legitiman razlog da se dalje odlaže početak izgradnje”, ističe Donahju.

Međutim, i pored toga što je projekat dobio zeleno svetlo obe stranke u Kongresu, predsednik Barak Obama je pod ogromnim pritiskom aktivista za zaštitu prirodne sredine da odbaci predlog. Iz Privredne komore, uz insistiranje da ne žele da se mešaju u predsedničke poslove, međutim ističu da će ozbiljno uticati na predsednika da odobri izgradnju naftovoda.

Predstavnici komore su u četvrtak takođe kritikovali republikanske predsedničke pretendente zbog optužbi koje su uputili favoritu stranke, Mitu Romniju u vezi sa njegovim poslovnim iskustvom.

XS
SM
MD
LG