Linkovi

Bernanki: Kamatne stope ostaju niske


Predsednik Federalnih rezervi najavio je tri konferencije na kojima će direktno odgovarati na pitanja novinara.
Predsednik Federalnih rezervi najavio je tri konferencije na kojima će direktno odgovarati na pitanja novinara.

Šef američke centralne banke Ben Bernanki juče je održao prvu od tri najavljene konferencije za novinare. Bernanki je odgovorio na više pitanja o ekonomskim temama, uključujući rekordno niske kamatne stope i visoku nezaposlenost.

Tokom svoje prve konferencije za novinare predsednik Federalnih rezervi Ben Bernanki rekao je da se američka ekonomija oporavlja umerenim tempom. Bernanki je takodje naveo da će kontroverzni plan federalnih rezervi o otkupljivanju obveznica u vrednosti od 600 milijardi dolara biti okončan u junu kao što je bilo planirano.

Naravno, naš komitet će redovno ocenjivati informacije koje budu pristizale o iznosu i sastavu vrednosnih papira i donosiće odluke o njihovom obimu u skladu sa mandatom federalnih rezervi“, kazao je Bernanki.

Cilj programa kupovine obveznica bio je da ojača američku ekonomiju time što će sniziti kamatne stope i podstaći banke da pozajmljuju više novca. Medjutim, kritičari upozoravaju da bi taj program takodje mogao da podstakne inflaciju i smanji vrednost dolara. Bernanki je nastojao da umanji opasnost od inflacije, ali je priznao da najnoviji porast cena benzina pogadja potrošače.

Naše mišljenje je da cene benzina neće nastaviti da rastu dosadašnjim tempom i da će se stabilizovati ili čak opasti, kako se situacija na Bliskom istoku bude stabilizovala, i da će to pružiti izvesno olakšanje na planu inflacije. Medjutim, svakako moramo to pažljivo ta pratimo.“

Federalne rezerve takodje ostaju pri svom obećanju da će zadržati kamatne stope na rekordno niskom nivou na duži rok. Više kamatne stope bi smanjile broj kredita i dovele do pada potrošnje, ali bi takodje navele kompanije da ne povećavaju cene svojih proizvoda. Ekonomisti smatraju da će – sve dok nezaposlenost bude visoka, oporavak biti spor. Medjutim, Bernanki ističe da je optimista.

Mada je proces oporavka i dalje vrlo umeren u poredjenju sa dubinom recesije, mislim da će se tempo oporavka ubrzati tokom vremena, i uveren sam da će na duži rok Sjedinjene Države ponovo biti najproduktivnija i jedna od ekonomija sa najdinamičnijim i najbržim rastom u svetu.“

Do sada su političke odluke borda Federalnih rezervi često bile obavijene velom tajnosti ili su bile objavljivane sa više nedelja zakašnjenja. Neki analitičari smatraju da je odluka Bernankija da direktno odgovara na pitanja novinara odvažan korak i da će mu omogućiti da, u ulozi vodećeg ekonomiste u zemlji, usmerava javnu diskusiju o stanju američke ekonomije.

XS
SM
MD
LG