Linkovi

Rasni protesti na univerzitetima u SAD


Protesti na Univerzitetu savezne države Mizuri
Protesti na Univerzitetu savezne države Mizuri

Na univerzitetima širom Sjedinjenih Držana nastavljeni su protesti i bojkoti nastave zbog, kako se navodi, rasne nepravde na kampusima.

Studenti ističu da su odlučili da iznesu svoje mišljenje nakon što je predsjednik Univerziteta savezne države Mizuri bio primoran da podnese ostavku zato što nije uspio da se na efiksan način pozabavi rasnim incidentima.

Više od 900 studenata napustilo je nastavu i učestvovalo u protestnoj šetnji na koledžu Itaka u Njujorku. Na Univerzitetu Jejl, studenti su blokirali ulice… sve u znak protesta zbog, kako ističu, rasne nepravde na kampusima.

'Mora doći do mnogih institucionalnih promjena, u smislu veće podrške etničkim studijama, te zapošljavanju većeg broja nebjelačkog fakultetskog osoblja”, smatra student na Jejlu, Ketlin Kalderon.

Studentski poziv na akciju već daje rezultate. Jejl je objavio da će izdvojiti 50 miliona dolara za veću rasnu raznolikost među nastavnim kadrom, dok će na Itaki biti imenovan glavni savjetnik za to pitanje.

Promjene su najavljene samo nekoliko dana nakon što su studenti, fudbalski igrači i nastavni kadar na Univerzitetu savezne države Mizuri protestovali zbog načina na koji su rješavani brojni rasni incidenti. Protesti su, između ostalog, rezultirali ostavkom predsjednika Univerziteta Tima Vulfa.

Međutim, rasne tenzije na tom kampusu su ove nedelje prerasle u strah, što potvrđuju i slike praznih amfiteatara, posle hapšenja dva studenta koji su na internetu prijetili afro-američkim studentima i profesorima.

“Zastrašujuće je kada shvatite da bi neko pokušao da ubije ljude zbog boje njihove kože”, ističe student Džastin Mur.

Situacija na univerzitetu je i dalje napeta, dok bi jedan od uhapšenih studenata danas trebalo da bude izveden pred sud.

XS
SM
MD
LG