Linkovi

Obama u predizbornoj kampanji


Predsednik Barak Obama sa suprugom Mišel na skupu u Virdžiniji

Američki predsjednik Barak Obama je tokom vikenda i zvanično počeo kampanju za predsjedničke izbore u novembru. Nakon skupova u Virdžiniji i Ohaju, Obamin izborni štab pokrenuo je veliku reklamnu kampanju u saveznim državama koje će odlučivati o pobjedniku . Akutelnog američkog predsjednika, kako mnogi predviđaju, očekuje teška izborna trka imajući u vidu nestabilnu situaciju na tržištu rada i usporen ekonomski oporavak. Obama ističe da razumije da je veliki broj građana nezadovoljan u pogledu sporog tempa promjena koje je obećao, ali i najavio da će nastaviti da preduzima dalje mjere na poboljšanju ekonomije, ukoliko bude ponovo izabran.

Obamin izborni štab danas upućuje specijalnu poruku. Predizborne reklame, u koje su uloženi milioni dolara, počele su da se emituju u ključnim državama koje bi mogle da odluče pobjednika izbora. Predsjednik je novi moto kampanje “naprijed”” lično prenio na skupovima proteklog vikenda. Istovremeno kritikujući vjerovatnog rivala Mita Romnija, nazivajući ga korporativnim pljačkašem.

“Ne interesuje me na koliko načina to pokušavate da objasnite: Korporacije nisu ljudi”

Predizbornim mitinzima prisustvovale su hiljade ljudi, ali nije bilo gužvi koje je najavljivao Obamin štab. U areni u Ohaju, koja može da primi 18000 osoba, bilo ih je 14 hiljada, nakon čega je Romnijev štab objavio slike praznih stolica, pokušavajući da ubijedi birače da se istrošila Obamina energija iz 2008. godine.

Sve ono što ga je činilo različitim i posebnim prije četiri godine je nestalo”, smatra republikanski senator Marko Rubio.

Predsjednikov savjetnik, Dejvid Akselrod, tvrdi međutim da entuzijazam i dalje postoji.

“14 hiljada je 11 hiljada više od najvećeg broja ljudi koji je ikada prisustvovao Romnijevim skupovima, tako da mislim da vlada entuzijazam u pogledu predsjednikove kandidature.”

Pažnju javnosti privukao je i potpredsjednik Džozef Bajden, upućujući najjasniju podršku homoseksualnim brakovima do sada.

Nemam ništa protiv činjenice da muškarci koji se vjenčaju sa muškarcima, žene sa ženama i heteroseksualni muškarci sa ženama, imaju u potpunosti ista prava.”

Bajden je kasnije kazao da njegova izjava ipak ne predstavlja direktnu podršku istopolnim bračnim zajednicama.

XS
SM
MD
LG