Linkovi

Povećana kupovina dugotrajnih proizvoda


Povećana kupovina dugotrajnih proizvoda

Američke kompanije su u avgustu poručile veći broj kompjutera, mašinerije i drugih dugotrajnih proizvoda, što je znak da i dalje gledaju da prošire delatnost, uprkos tome što je oporavak američke ekonomije još usporen.

Američka vlada je saopštila da očekuje da će naručivanje industrijskih proizvoda trajati najmanje tri godine, izuzev vojne opreme i letelica, za koje su su porudžbine prošlog meseca povećale za 1,1 odsto, što je najviše od maja.

Sveukupno, prodaja trajnih proizvoda se neznatno smanjila - za 0,1 odsto - što je najvećim delom posledica naglog pada porudžbina automobila i automobilskih delova. Ekonomski analitičari kažu da povećanje kupovine kapitalne robe pokazuje da se američko poslovanje širi, pri čemu povećanje izvoza često utiče na usporavanje unutar Sjedinjenih Država.

Analitičari kažu da širenje poslovanja pokazuje da američka ekonomija ne tone u još jednu recesiju. Najveća ekonomija sveta bori se da ponovo učvrsti svoje temelje posle nedavne recesije, ali je zbog usporenog rasta 14 miliona radnika i dalje nezaposleno.

XS
SM
MD
LG