Linkovi

Republikanci traže veće uštede


Lider demokratske većine u Senatu Heri Rid i predsednik Predstavničkog doma Džon Bejner tokom nedavnih pregovora o budžetu

Još se nije slegla prašina posle prošlonedeljnog budžetskog dogovora, koji je sklopljen u poslednjem trenutku tako da je jedva izbegnuto zatvaranje državnih službi. Ali sada predstoje još veće bitke. Finansijski eksperti upozoravaju da bi predstojeća borba već ovog leta mogla imati direktne posledice za svakog Amerikanca.

Predsednik Predstavničkog doma Džon Bejner, od smanjenja troškova u milijardama dolara, sada želi da pređe na hiljade milijardi.

„Ovo što se dogodilo je bio samo prvi u nizu koraka koje moramo da pređemo ako hoćemo da ostvarimo svoje ciljeve.“

Prošlonedeljni obračun, koji gotvo da je doveo do zatvaranja federalnih službi, vodio se oko kresanja troškova za 38 i po milijardi dolara. Za naredni budžet, republikanci planiraju smanjenje od šest hiljada i 200 milijardi.

Republikanski lideri kažu da će, ukoliko ne budu prihvaćena ta smanjenja, odbiti povećanje maksimuma nacionalnog duga, koji će dostići limit sredinom maja. Tu počinju razgovori o ekonomskoj apokalipsi.

„Posledice toga za naš finansijski sistem, za našu fiskalnu politiku, za našu ekonomiju, bile bi katastrofalne“, kazao je predsednik Federalnih rezervi Beb Bernanki.

„Uistinu, plafon duga će biti Armagedon“, ističe senatorka iz Teksasa Kej Hačison.

„Ekonomska katastrofa“, navodi Kris Van Holen, član Predstavničkog doma iz Merilenda.

Nepodizanje maksimuma nacionalnog duga je isto što i neplaćanje kredita ... niko više neće hteti da vam pozajmi gotovinu... bez mnogo veće kamate.

To donosi veliku neizvesnost, kamatne stope će da rastu, finansijsko tržište će imati velike probleme i ljudi će da polude zbog takve neizvesnosti“, kaže Danijel Mičel iz instituta "Kejto".

Među programima koje bi administracija morala da ukine, bez podizanja granice duga, našli bi se: socijalno osiguranje, zdravstvena osiguranja „Mediker“ i „Medikejd“, vojne plate, povlastice za ratne veterane, osiguranje za nezaposlene i studentski krediti.

Predsednik Obama će pokušati da preuzme vođstvo – u borbi za budžetske uštede. On prekosutra treba da izloži plan za kresanje deficita, ali Bela kuća kaže da on insistira na tome da uštede ne smeju da budu štetne za ekonomski oporavak.

XS
SM
MD
LG