Linkovi

Krajnji rok za dogovor o budžetu


Lider demokratske većine u Senatu, Heri Rid (levo) i predstavnik Predstavničkog doma, republikanac Džon Bejner posle sastanka u Beloj kući 6. aprila 2011.

Lider demokratske većine u američkom Senatu, Heri Rid, izjavio je da su svi izgledi da će sve federalne službe u petak u ponoć obustaviti rad jer predsednik Obama i kongresni lideri ne mogu da se dogovore oko budžeta za ovu godinu.

On je dodao da više nije ni izdaleka toliko optimističan prema mogućnosti rešavanja zastoja kao što je bio sinoć, nakon sastanka sa liderom republikanske većine u Predstavničkom domu Džonom Bejnerom i predsednikom Obamom.

Bejner je danas rekao da razgovori napreduju ka postizanju kompromisa o finansiranju vlade do kraja ove fiskalne godine koja ističe u septembru. Medjutim, on je dodao da nikakav sporazum nije postignut o smanjenju budžetskih troškova, niti o stavu republikanaca prema pravu na abortus i pitanjima vezanim za prirodnu sredinu.

Novi sastanak u Beloj kući zakazan je za večeras u pokušaju da se prevaziđu razlike u stavu o budžetu za fiskalnu godinu koja je počela u oktobru. Ukoliko sporazum ne bude postignut do sutra uveče, mnoge funkcije američke vlade obustaviće rad.

U poruci na Tviteru predsednik Obama je rekao da bi, s obzirom da se američka ekonomija još uvek oproravlja od "neobično duboke recesije", bilo "neoprostivo" ne postići kompromis.

Predstavnički dom danas glasa o republikanskom predlogu za još jedno sedmodnevno privremeno finansiranje kako bi vlada mogla da nastavi da radi i posle roka koji ističe sutra u ponoć. Lider većine u Senatu Heri Rid je rekao da se protivi tom zakonskom predlogu, nazvavši ga lošim rešenjem.

XS
SM
MD
LG