Linkovi

SAD: Ubrzati formiranje vlade u BiH


SAD: Ubrzati formiranje vlade u BiH
SAD: Ubrzati formiranje vlade u BiH

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Filip Riker sastao se sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u okviru uobičajnih diplomatskih kontakata Stejt Dipartmenta sa političkim liderima u Bosni i Hecegovini.

Riker i Dodik, kako nam je saopštio neimenovani zvaničnik Stejt Dipartmenta, razgovarali su o važnosti što bržeg postizanja napretka u formiranju vlade i sprovođenju refomi koje su neophodne za napredovanje Bosne i Hercegovine prema članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u. Zamenik pomoćnika državnog sekretara izrazio je zabrinutost u pogledu retorike koja podstiče podele i kojom se dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet zemlje.

Takođe je naglasio važnost pružanja podrške bosanskim državnim institucijama koje su u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i koje su neophodne za evropsku i evroatlanstku integraciju zemlje. Riker je zatražio i postizanje sporazuma o državnom budžetu kako bi se osiguralo da državne institucije imaju potrebne resurse.

Sjedinjene Države, preko ambasade u Sarajevu i u bliskoj saradnji sa Evropskom unijom, nastaviće napore da pomognu građanima Bosne i Hercegovine da ostvare prosperitetnu budućnost koju zaslužuju, preneo nam je zvaničnik Stejt Dipartmenta.

XS
SM
MD
LG