Linkovi

Obveznice sa gubitkom?


Investitori očekuju da će ih vladine obveznice, koje su platili više od nominalne vrednosti, zaštititi od moguće inflacije
Investitori očekuju da će ih vladine obveznice, koje su platili više od nominalne vrednosti, zaštititi od moguće inflacije

Američka vlada prvi put prodaje obveznice koje ne donose dobit, dok investitori pokušavaju da se zaštite od eventualne inflacije. Vlada je juče prodala obveznice u vrijednosti od 10 milijardi dolara.

Investitori su platili 105,50 dolara za svaku obveznicu vrijednu 100 dolara, u suštini plaćajući vladi za privilegiju da joj pozajmljuju novac. Oni se međutim i dalje nadaju da će profitirati na toj kupovini, zato što obveznice nude garanciju u slučaju inflacije koja bi, prema vjerovanju pojedinih ekonomista, mogla naglo da skoči u narednoj godini.

Federalne rezerve nedavno su nagovijestile da bi uskoro mogle da, kupovinom vladinih hartija od vrijednosti, ubace stotine milijardi dolara u privredu. To bi moglo da podstakne ekonomski rast, povećanjem potrošnje i smanjenjem visoke stope nezaposlenost. Taj potez centralne banke bi takođe mogao da poveća inflaciju. Oko 40 odsto kupaca vladinih obveznica je iz inostranstva, 57 odsto su posrednici, a ostatak manji investitori.

XS
SM
MD
LG