Linkovi

Pojeftinile američke pozajmice


Pojeftinile američke pozajmice

Prema jednoj novoj analizi kamate koje američka vlada plaća na novac koji pozajmljuje pale su - suprotno očekivanjima nekih ekonomista da će značajno porasti posle snižavanja njenog kreditnog rejtinga.

Privredna novinska kuća Blumberg izvestila je danas da je kamata na državne obveznice vredne 72 milijarde dolara, koje su prodate ove nedelje, bila najniža u istoriji, donevši američkim poreskim obveznicima uštedu od 647 miliona dolara.

Prošle nedelje agencija za kreditni rejting Standard i Pur snizila je kreditni rejting Sjedinjenih Država na jedan stepen ispod najvišeg, što znači da analitičari te agencije smatraju da je postalo nešto rizičnije pozajmljivati novac američkoj vladi. Druge dve slične agencije zadržale su američki rejting na najvišem nivou.

Snižavanje kreditnog rejtinga podstaklo je strahovanja da bi sve veća zaduženost Sjedinjenih Država mogla da se pogorša. Međutim, dogodilo se upravo suprotno jer je prosečna kamata na obveznice koje dospevaju za naplatu kroz 10 i 30 godina, pala sa 2,59 na 2,13 odsto.

XS
SM
MD
LG