Linkovi

Seul spreman na dijalog sa Pjongjangom


Južnokorejski ministar spoljnih poslova Kim Sung-Hvan rukuje se sa Kurtom Kembelom, pomoćnikom američkog državnog sekretara za pitanja Istočne Azije i Pacifika na sastanku u Seulu, 5. januara 2012.

Pomoćnik američkog državnog sekretara, Kurt Kembel, doputovao je u Seul na razgovore o eventualnom ponovnom pokretanju pregovora sa Severnoj Kojerom o nuklearnom razoružanju, posle smrti lidera Kima Džong-Ila.

Kembel se danas sastao sa Limom Sung-namom, glavnim južnokorejskim pregovaračem u šestostranim razgovorima u kojima se Severnoj Koreji nudi ekonomska pomoć u zamenu za prekid nuklearnog programa. Američki diplomata je takođe razgovarao sa južnokorejskim ministrom spoljnih poslova, Kimom Sung-hvanom. Kembel je posle sastanka istakao važnost poboljšanja odnosa dve Koreje.

Smatramo da je najvažniji element poboljšanje odnosa Severne Koreje sa međunarodnom zajednicom, jačanje veza između severa i juga. Čvrsto stojimo iza tog stava. Bolji odnosi Severa i Juga su ključni za napredak”.

Južnokorejski šef diplomatije je izrazio spremnost da Seul započne razgovore sa Pjongjangom.

Već smo jasno stavili do znanja da smo otvoreni za dijalog sa Severnom Korejom, tako da je sada na njima da odluče. Nadam se da će oni uskoro uspostaviti mehanizam za donošenje odluka i da će nam brzo odgovoriti”, naveo je Kim Sung-hvan, ministar spoljnih poslova Južne Koreje.

Kembel će na završetku četvorodnevne diplomatske turneje, sutra otputovati u Japan. Japan, Kina, Rusija, Sjedinjene Države i dve Koreje su učesnici šestostranih nuklearnih pregovora, koje je Pjongjang napustio u aprilu 2009.

XS
SM
MD
LG