Linkovi

Administracija traži usvajanje novog START-a


Državna sekretarka Hilari Klinton, sekretar za odbranu Robert Gejts i drugi visoki američki zvaničnici pozvali su Senat da odobri novi sporazum o smanjenju nuklearnog oružja sa Rusijom.

Američki zvaničnici su pri tom nastojali da razuvere skeptične zakonodavce iz republikanske partije da taj ugovor neće ograničiti američke planove za postavljanje odbrambenog štita.

Sekretarka Klinton je pred senatskim Odborom za oružane snage izjavila da, iako je Rusija zadržala pravo da se povuče iz ugovora ukoliko se oseti ugroženom zbog postavljanja američkog raketnog štita, to ni na koji načni ne obavezuje Sjedinjene Države.

Odgovarajući na pitanja republikanskih članova odbora, uključujući senatora Džona Mekejna, ona je rekla da su Sjedinjene Države jasno iznele nastavljaju da rade na poboljšanju i razmeštanju delotvornog protivraketnog sistema.

I sekretar za odbranu Robert Gejts izjavio je da u novom sporazuma nema ničeg novog što bi ograničilo američke planove za postavljanje odbrambenog štita. Sporazum koji su potpisali predsednik Obama i ruski predsednik Dmitrij Medvedev u Pragu u aprilu predvidja smanjenje broja nuklearnih bojevih glava na 1150 na obe strane.

XS
SM
MD
LG