Linkovi

Mekfol: Nema povratka hladnom ratu


Novi američki ambasador u Moskvi Majkl Mekfol (levo) sa predsednikom Rusije Dmitrijem Medvedevom (desno) i ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom na ceremoniji predavanja akreditiva 22. februara 2012.

Novi ambasador Sjedinjenih Država u Rusiji Majkl Mekfol izjavio je da je bio iznenađen intenzitetom anitamerikanizma sa kojim se suočio na svom novom položaju.

Mekfol je u intervjuu za Glas Amerike rekao da je uzrok tenzija u američko-ruskim odnosima delom protivraketni odbrambeni sistem, koji Sjedinjene Države planiraju da razmeste u istočnoj Evropi, dodavši da je očigledno da Vašington nije uspeo da ubedi Moskvu da taj sistem, koji je namenjen odbrani od iranskih raketnih napada, ne predstavlja opasnost za Rusiju.

Mekfol je takođe naglasio da se politika Sjedinjenih Država prema Rusiji neće promeniti posle izbora Vladimira Putina za treći predsednički mandat.

Putin je tokom izborne kampanje tvrdio da Sjedinjene Države finansiraju protestne, pro-demokratske skupove i Moskvi. Mekfol je, međutim, rekao da Vašington finansira jedino nevladine i nepolitičke grupe, čiji cilj je izgradnja građanskog društva u Rusiji.

XS
SM
MD
LG