Linkovi

Susret Obame i Karzaija u Beloj kući


Američki predsednik Barak Obama sastao se danas u Beloj kući sa avganistanskim predsednikom Hamidom Karzaijem, sa kojim je - kako je saopšteno - razgovarao o produbljivanju partnerstva između dve zemlje.

Pored ostalog, tokom dužeg sastanka, razmotreni su borba protiv al-Kaide i drugih ekstremističkih organizacija, razvoj avganistanskih snaga i jačanje vlasti, uključujući i borbu protiv korupcije. Na konferenciji za novinare posle razgovora, Obama je zapazio napredak u Avganistanu, koji obuhvata i preokretanje zamaha talibanske pobune, ali je rekao da izazovi ostaju.

Američki predsednik je obećao da će se smanjiti civilne žrtve delovanja koalicionih snaga, što je glavna briga avganistanskog lidera. Obama je rekao da je na posletku on odgovoran za stradanje avganistanskih civila.

Predsednik Karzai je izrazio zahvalnost za američko podržavanje Avganistana, uključujući i žrtve koje podnose američki vojnici koji se bore protiv pobunjenika. Karzai je istakao da su američko-avganistanske veze najjače u protekloj deceniji i da sve nesuglasice do kojih je dolazilo proteklih meseci odražavaju dubinu i snagu odnosa dve zemlje.

XS
SM
MD
LG