Linkovi

Odlazak generala Mekristala


Predsjednik Barak Obama prihvatio je ostavku generala Stenlija Mekristala na položaj glavnokomandujućeg američkih snaga u Avganistanu i kao njegovu zamjenu imenovao generala Dejvida Petreusa. Mekristal je podnio ostavku zbog negativnih izjava koje su on i njegovi savjetnici dali o administraciji. General je o, često pogrdnim, komentarima objavljenim u članku u časopisu “Rouling Stoun, prethodno razgovarao sa predsjednikom Obamom u Bijeloj kući.

General Stenli Mekristal stigao je jutros u Bijeu kuću, očekujući da će biti razriješen dužnosti. Njegova budućnost nije bila poznata ni nakon polusatnog susreta sa predsjednikom Obamom, koji se oglasio tri sata nakon susreta.

Danas sam prihvatio ostavku generala Stenlija Mekristala na položaj glavnokomadujućeg američkih snaga u Avganistanu. To sam uradio sa velikim žaljenjem, ali i uvjerenošću da je riječ o ispravnoj odluci za našu misiju u Avganistanu, vojsku I zemlju. Takođe mi je zadovoljstvo da imenujem generala Petreusa da preuzme komandu u Avganistanu. Ovu odluku nisam donio na osnovu razlika u stavovima između mene I generala Mekristala, jer smo u potpunosti saglasni u pogledu strategije. Niti sam je donio zato što se osjećam lično uvrijeđenim ”.

Mekristal je pozvan da se vrati u Vašington, nakon objavljivanja članka u časopisu “Rouling Stoun, u kome general i njegovo osoblje kritikuju gotovo sve visoke zvaničnik4 administracije, počev od samog predsjednika Obame. Jedan od savjetnika kazao je da sje Obama odavao utisak nelagodnosti i zastrašenosti tokom prvog sastanka sa glavnokomadujućim američkih snaga u Avganistanu, koji je bio prilično razočaran.

Zatim se ismijava potpredsjednik Bajden i opisuje Mekristalova reakcija kada dobije i-mejl od izaslanika za region Ričarda Holbruka…O ne. još jedna Holbrukova poruka. Ne želim ni da je pročitam”, navodi general. Mekristal je napustio Bijelu kuću više od sata uoči planiranog Obaminog sastanka sa timom za nacionalnu bezbjednost, na kojem je trebalo da se raspravlja o Avganistanu I Pakistanu. Visoki vojni zvaničnik je prvobitno trebalo da prisustvuje tom sastanku.

"Rat je veći od bilo kog muškarca ili žene, bilo da je riječ o redovu, generalu ili predsjedniku. Koliko god je teško izgubiti generala Mekristala, vjerujem da je ovo prava odluka za našu nacionalnu bezbjednost. Ponašanje koje održava nedavno objavljeni članak ne ispunjava standarde koje bi glavnokomandujući trebalo da postavi. Podriva civilnu kontrolu vojske koja predstavlja suštinu našeg demokratskog sistema”, naglasio je Obama.

Bijela kuća je inače zatražila od Pentagona da sačini spisak mogućih zamjena, prije nego što je odlučeno o sudbini generala Mekristala

.

XS
SM
MD
LG