Linkovi

Osumnjičeni vojnik prebačen u SAD


Bredli Mening osumnjičen je i za objavljivanje video snimka ubistva dva iračka novinara 2007. i za dostavljanje 92 hiljade dokumenata vebsajtu "Vikiliks"

Američki vojni izvori su saopštili da je vojnik, osumjičen za dostavljanje vojnih tajni vebsajtu „Vikiliks“, prebačen iz zatvora u Kuvajtu u vojni zatvor u Virdžiniji. Bredli Mening prebačen je avionom do marinske baze Kvantiko, gde će biti do početka suđenja zbog navodnog curenja visoko poverljivih dokumenata. Naime, „Vikiliks“ je u aprilu objavio tajni video materijal iz 2007. o napadu iz helikoptera u Iraku, u kojem su ubijena dvojica iračkih novinara, koji su radili za agenciju Rojters. Dva meseca kasnije američka vojska je saopštila da je uhapšeni Mening odgovoran za objavljivanje tog snimka. Za njega se takođe sumnja da stoji iza najnovijih iscurelih desetine hiljada poverljivih dokumenata, objavljenih na vebsajtu „Vikiliksa“.

U medjuvrmenu, Bela kuća je apelovala na "Vikiliks" da više ne objavljuje američke poverljive informacije o ratu u Avganistanu kako se ne bi nanela još veća šteta nacionalnoj bezbednosti Sjedinjenih Država. Portparol Bele kuće Robert Gibs je u razgovoru za TV mrežu En-bi-si rekao da jedino što administracija može da učini jeste da zamoli one koji poseduju takva dokumenta da ih više ne objavljuju na internetu.

U četvrtak je Pentagon naveo da bi obelodanjivanje tih podataka moglo da ugrozi živote američkih vojnika i odnose SAD sa saveznicima. Američki sekretar za odbranu Robert Gejs je nazvao više od 90,000 iscurelih dokumanata „hrpom neobrađenih informacija“, koji ne otkrivaju ništa novo o američkoj politici u Avganistanu. Dodao je, međutim, da bi taj materijal mogao da pomogne neprijatelja na ratnom poprištu. Gejts je izjavio da je zamolio Federalni istražni biro da pomogne u krivičnoj istrazi.

Načelnik združenog generalštaba admiral Majk Malen je rekao da su osnivač „Vikiliksa“ Džulian Asanž i njegovi izvori već možda odgovorni za pogibiju mladih vojnika i, kako je rekao, „avganistanskih porodica.“

Prvi put posle objavljivanja pomenutih dokumenata u nedelju, predsednik Obama je u četvrtak održao sastanak svog tima za nacionalnu bezbednost na kojem je razgovarano o Avganistanu i Pakistanu. Među prisutnima su bili državna sekretarka Hilari Klinton, sekretar za odbranu Robert Gejts, direktor CIA-e Leon Paneta i savetnik za nacionalnu bezbednost Džejms Džouns, kao i novopostavljeni komandant američkih i NATO snaga u Avganistanu, general Dejvid Petreus.

XS
SM
MD
LG