Linkovi

Vojni zvaničnici o aferi "Vikiliks"


Najviši američki vojni zvaničnici osuđuju objavljivanje hiljada tajnih vojnih dokumenata o ratu u Avganistanu na vebsajtu „Vikiliks“, insistirajući da devetogodišnja borba protiv terorista i avganistanskih pobunjenika još uvek nije izgubljena. Iz Vašingtona izveštava novinar Glasa Amerike, Majkl Bouman.

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts je ovako odgovorio na novinarsko pitanje kako se osećao kada je video da su poverljivi vojni dokumenati objavljeni na „Vikiliksu“:

„Ponižen, zaprepašćen. Ako sam uopšte ljut to je zbog toga što verujem da te informacije ugrožavaju živote Avganistanaca koji nam pomažu. I živote naših vojnika su izloženi riziku.“

Gejts je to rekao u razgovoru za program „Ove nedelje“ televizijske mreže Ej-bi-si. Na sličan način je govorio i načelnik združenog štaba američke odbrane, admiral Majk Malen, koji je istakao da bi „Vikiliks“ i njegovi izvori mogli da budu odgovorni za stradanje američkih vojnika i avganistanski porodica.

Američki zvaničnici smatraju da Taliban u tim dokumentima traži imena ljudi koji sarađuju sa koalicionim snagama u Avganistanu. Malen je u emisiji „Susret sa štampom“ televizijske mreže En-bi-si umanjio značaj dokumenata u kojima se tvrdi da postoji veza između pakistanske obaveštajne službe i snaga Talibana u Avganistanu:

Od ranije nam je poznato da postoje elementi u pakistanskoj obaveštajnoj službi koji su povezani ili održavaju veze sa ekstremistima, i to mora da se promeni.“

Admiral je na sličan način komentarisao tvrdnje u dokumentima da je u proteklih nekoliko godina Taliban dobio na snazi. Malen je rekao da je Sjedinjenim Državama dobro poznato sa kakvim se teškoćama suočavaju američke snage u Avganistanu, dodajući da bi sadašnja američka strategija mogla da uspe.

Do jačanja snaga Talibana dolazi u jeku sve većeg broja američkih vojnih žrtava u Avganistanu. U julu je zabeležen najveći broj pogibija američkih vojnika u jednom mesecu od početka tog devetogodišnjeg rata. Sve to se događa paralelno sa pripremama za smanjenje američkog vojnog prisustva u Avganistanu. Međutim, sekretar Gejts je upozorio da niko, a posebno Taliban, ne bi trebalo da se pouzda da će američke snage nestati preko noći:

Mi nećemo napustiti Avganistan u julu 2011. Tada će samo započeti proces tranzicije i smanjenja broja naših vojnika. Brzina toga zavisiće od uslova na terenu. Predsednik je to veoma jasno predočio. Ukoliko Taliban bude čekao na istek sledećih 19 meseci, kada bude počelo smanjivanje broja vojnika, ja ću to pozdraviti. Jer, kroz 19 meseci i dalje ćemo biti tamo i to sa velikim brojem vojnika.“

Prošle nedelje, Predstavnički dom Kongresa je odobrio zahtev Bele kuće za dodatnih 37 milijardi dolara za finansiranje ratova u Iraku i Avganistanu. Međutim, prema najnovijim istraživanjima javnog mnjenja, sve manji broj Amerikanaca podržava ratne napore u Avganistanu, a sve veći broj je skeptičan u pogledu uspeha borbe protiv terorizma i terorista.

XS
SM
MD
LG