Linkovi

Uskoro optužnica za ubistvo u Avganistanu


Kombi kojim je vodnik Robert Bejls prebačen u vojnu bazu Fort Levenvort u Kanzasu, aerodrom u Kanzas Sitiju, 16. mart 2012.
Kombi kojim je vodnik Robert Bejls prebačen u vojnu bazu Fort Levenvort u Kanzasu, aerodrom u Kanzas Sitiju, 16. mart 2012.

Američki vojni zvaničnici su saopštili da će uskoro biti podignuta optužnica protiv armijskog vodnika Roberta Bejlsa, koji je navodno pobio 16 avganistanskih civila, među kojima je devetoro dece, u napadu u dva sela 11. marta.

Vodnik američke Armije Robert Bejls je u pritvoru u izdvojenoj ćeliji u vojnom zatvoru u državi Kanzas na američkom Srednjem zapadu. 38-ogodišnji otac dvoje dece je pre dolaska u Avgtanistan prošlog decembra, odslužiuo tri smene u Iraku.

Bejls je proveo 11 godina u vojsci. Pretrpeo je povredu mozga u civilnoj saobraćajnoj nesreći u Iraku 2010, ali lekari su kasnije ustanovili da je sposoban za službu.

Sudska dokumenta pokazuju da je Bejls bio pešadijski snajperista. Dobio je pohvale za dobro vladanje na svim borbenim zadacima koje je obavljao. Ipak, u Sjedinjenim Državama, imao je probleme sa zakonom zbog fizičkog napada na devojku 2002. i osuđen je da pohađa kurs za samosavlađivanje. Takođe je učestvovao u bekstvu sa mesta saobraćajne nesreće 2009. Njegov advokat, Džon Henri Braun, najavljuje da će odbranu možda zasnovati na tvrdnji da je Bejls patio od ratnog stresa i post-traumatskog poremećaja.

„Svako ko je služio tri ili četiri smene na Bliskom istoku, počeće da pati od nekog oblika post traumatskog poremećaja.“

Ljudi koji poznaju vodnika Bejlsa kažu da nije bilo mnogo nagoveštaja da je on skrivao nesavladivo nezadovoljstvo. Bejlsov advokat je rekao da će se – kada počne pravosudni postupak – izvršiti procena njegove mentalne sposobosti za suđenje.

XS
SM
MD
LG